Poradna leteckého lékaře

Před odesláním dotazu si prostudujte historii poradny, prosím. Je velmi pravděpodobné, že tam najdete odpověď i na váš dotaz. Poradna je určená anonymním dotazům k tématům: vydávání Osvědčení zdravotní způsobilosti pro piloty a palubní průvodčí, zdraví pilota, dotazy z oboru letecké medicíny a lidské výkonnosti. Prosím, k objednání vyšetření použijte telefon nebo e-mail.

Dotazy do poradny

Jméno
E-mail E-mail není validní.
Název
Dotaz
Dotazy - Všechny dotazy

Dobrý den, 

mám neklasickou (50-60%) formu poruchy tvoření kortizolu a beru na to léky. Mohlo by mi to nějak bránit v práci dopravního pilota? 

Děkuji
S pozdravem 
Kryštof



Dobrý den, 

Addisonova choroba má pro pilota závažné příznaky, může však být dobře léčena s pomocí léků. Pokud je nemoc stabilní a léčba odpovídající, pacient s touto nemocí může získat Osvědčení zdravotní způsobilosti kterékoli třídy všetně té první pro dopravního pilota. 

Podmínkou je častá kontrola leteckým lékařem dvakrát ročně, při níž jsou provedeny krevní testy a kontrola nemoci. Nepříznivý výsledek kontrolních vyšetření by znamenal dočasnou nezpůsobilost do úpravy stavu.

Toto je názor publikovaný v ICAO Manual of civil aviation medicine, který najdete na mých stránkách. Protože Vám dosud první třídu nemohu vydat, podstatný je názor těch kolegů, kteří Vás pro první třídu vyšetří. Věřím však, že to dopadne dobře a přeji Vám mnoho zdaru v kariéře dopravního pilota.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat zda může "akné" být překážkou pro získání zdravotní způsobilosti 1 třídy. Vyrážka nikterak nesvědí a v běžném životě mě nikterak neomezuje. Zkoušel jsem leccos ale nedaří se mi akné zbavit. Děkuji a přejí nádherný den



Dobrý den, 
akné není překážkou k vydání Osvedčení zdravotní způsobilosti 1. třídy.
Přeji Vám mnoho leteckých úspěchů
David Melechovský

Dobrý den, mám na vás takový dotaz. Myslíte si že 
člověk s alergii nebo spiš s mini astmatem (doktor říká že mám alergii na roztoče,srst a trávu) má možnost dostat opravnění zdravotní způsobilosti k letu 1.tř. Užívám (seretide dyskus 50/100 ). Nikdy jsem neměl žádný záchvat nebo něco podobného.



Dobrý den, Marku, 
popsané druhy alergie obvykle nebývají problémem pro získání 1. třídy. Pokud jste v minulosti neprodělal anafylaktický šok, celkový otok nebo jiné dramatické projevy alergie, není se třeba obávat. Kontrolovány budou především výsledky spirometrie, které musí být "s uspokojivým výsledkem". Protože astma je záchvatovité onemocnění, obvykle se na spirometrii neprojevuje a lze očekávat normální výsledek. Pokud jste nikdy jsem neměl žádný záchvat nebo něco podobného, nerozumím, proč Vám byl Seretide ordinován. Užívání Seretide samo o sobe není diskvalifikující. Astmatické záchvaty jsou pochopitelně pro pilota problém.
Držím Vám palce a dejte mi, prosím, vědět výsledek vyšetření.
Zdraví David Melechhovský

Dobry den, chcel dalsi tyzden som objednany na lekarsku prehlaidku 1. triedy lebo chcem ist studovat ako profesionalny pilot. Jedine co mam je alergia a toho sa trosku obavam, pretoze dnes mi robili testy a neviem ci to je v poriadku alebo nie. (toto su dnesne testy na alergiu, cisla su v mm na kolko mi narastol test)Som alergicky na breza-6,jelša-5,lieska-2,zmes tráv-7,zmes obilnin-6,raž-10,plesne alternaria-4, histamin-5. Som po 4 rocnej liecbe pollynex Rye, stav sa zlepsil, zachvaty nemavam, jedine na jar kycham a po uziti lieku je to kludne. Jedine co beriem je Xyzal a to je 1 tableta denne a iba cez jar a potom do nosa Nasonex. nie som nejak extra silny alergik teda neprejavuje sa to u mna zvlastne. Viem ze xyzal je antihistaminikum ale naprikald tuto jar som ho zacal brat az v juni ked uz mi skor nic nebolo bral som len do nosa. Jediny moj problem je v tom ze ma svrbel nos chvilku. Ked si dam sprej do nosa tak mi je OK. Som schopny bezneho zivota aj bez xyzalu.Myslite si ze budem mat problem prejst testami alebo mozem byt kludny. Dakujem



Dobrý den, 
V současné době je nelegální létat s antihistaminikem, kterým Xyzal je, protože předpis to neumožňuje. Důvodem jsou sice malé, ale objektivně zjistitelné tlumící účinky tohoto léku. Naopak v České republice je nyní akceptován lék Aerius a Claritine. Současně je přijatelná desenzibilizační léčba. V zásadě záleží na charakteru Vašich obtíží. Pokud jste neprodělal anafylaktický šok, celkový otok a podobně dramatické příznaky alergie, nebude bránit vydání 1. třídy. Zdraví
David Melechovský

Dobrý den,

čeká mě zdravotní prohlídka na Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy. Měla jsem pravděpodobně alergickou reakci na léky, ale na alergologii alergii neprokázali. Jak velká je to komplikace?
Předem děkuji za odpověď.



Dobrý den,
v tomto případě záleží na projevech Vaší alergie. Pokud projevem jsou nebyly stavy bezvědomí, dušnost, otoky v oblasti obličeje a podobně, je třeba se o Vaší alegii zajímat podrobněji.

Pokud jsou projevy alergie méně závažné, například charakteru kožní vyrážky, nebudou bránit výkonu povolání pilota.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, 
Chtěl bych se stát pilotem, ale mám pylovou alergii na jasan, břízu a ještě na kočky. Projevuje se to tím, že mi otečou oči. Zvládnu s tím projít MCC-1?



Dobrý den,
alergie obvykle není překážkou pro získání 1. třídy zdravitní způsobilosti. Při vstupním vyšetření bývá vyžadována zpráva ošetřujícího alergologa. Alergie nesmí mít dramatické projevy typu anafylaktického šoku (život ohrožující forma alergie), otoků obličeje a dýchacích cest, astmatické záchvaty a podobně. Nově byl pro léčbu alergie u pilota povolen např. lék Claritine. Podmínkou je schválení leteckým lékařem a nezvyšování doporučené dávky. Ostatní antihistaminika a kortikoidy nejsou akceptovatelné a v době jejich užívání není možné létat. Přijatelná je i léčba s pomocí desenzibilizace. 
Přeji mnoho zdaru ve studiu a v létání. Se srdečným pozdravem David Melechovský

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli alergie na vosí bodnutí je překážkou získání zdravotního osvědčení pro PPL, případně CPL. Děkuji



Dobrý den, 
v tomto případě záleží na projevechz alergie. Pokud projevem jsou stavy bezvědomí, dušnost, otoky v oblasti obličeje a podobně, je asi pochopitelné, že by to problém byl. Pokud do kokpitu nepozorovaně vletí vosa, bodne pilota a ten upadne do bezvědomí, není to pro cestující šťastný okamžik.

Pokud jsou projevy alergie méně závažné, například charakteru kožní vyrážky, nebudou bránit výkonu povolání pilota.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobry den pan doktor. 
Bolel ma zub, konkretne stolicka, sedmicka. Isiel som na zubnu pohotovost a zubar mi z neho vytiahol nerv a nechal otvoreny. Zub ma uz neboli a nemam s nim ziadne problemy, no je stale otvoreny a na zablombovanie som objednany az po termine na ULZ. Mam zaujem o Medical Class 1. Myslite ze to moze byt problem?

Este sa chcem opytat. Dal som si spravit vypis z karty a doktorka mi napisala ze som sledovnay u imunoalergologa a stav mam stabilizovany. Len ako si pametam, u alergologa som bol raz, pred siestimy rokmi, povedal ze alergiu mam na pel a roztoce. No ziadne tabletky a ani kvapky som nikdy neuzival a ani nepocitujem problemy v lete. Na jar ked to zacne kvitnut obcas kychnem ale to je asi tak vsetko. Moze to byt problem s vydanim Class 1?

Dakujem velmi pekne.



Odpověď:
Dobrý den,
s Vaším zubem nepředpokládám žádný problém pro 1. třídu.

Alergie obvykle není diskvalifiku, že v průběhující pro získání první třídy Zdravotní způsobilosti. Pro vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy bude potřebná zpráva ošetřujícího alergologa. Intenzita a druh alergie je podstatná. Pokud je pilot alergický na vosí bodnutí a za letu jej bodně vosa ukrytá v kokpitu, pilot může padnout do bezvědomí. To je logicky problém. Pyly a roztoče nejsou problém, pokud alergie nemá dramatické projevy. K léčbě alergie byl nově schválen lék Claritine.
S pozdravem David Melechovský

Dobrý den,
ohledně alergie už tu bylo několik otázek, ale stále se chci zeptat. Mám alergii v jarních měsících projevující se pouze rýmou. Na alergii beru Xyzal (celoročně, ale prý bych přes zimu a podzim nemusel). Také mám potravinovou alergii na jedno specifické ovoce. Je tento lék a typ alergie problém pro získání MCC-1?
Děkuji za odpověď Kryštof



Odpověď:
Dobrý den,
není problémem alergie, která se projevuje pouze rýmou a nemá jiné dramatické projevy. Váš letecký lékař může vyžadovat zprávu ošetřujícího alergologa. Ani alergie na ovoce není problém, protože jíst ovoce není pro piloty povinné.

Lék Xyzal problém je, není možné jej užívat při řízení letadla, protože má tlumící účinky. Můžete užívat lék Claritine, který byl schválen Úřadem pro civilí letectví.
S pozdravem
MUDr. David Melechovský

Dobrý deň,

mám 25 rokov a plánujem začať modulový kurz profesionálneho pilota.
Pár dní po tom, ako som sa pre to rozhodol som začal mať zvláštne pocity na hrudi, ktoré by sa dali popísať ako svrbenie, tlak, palpitácie a podobne. Tieto pocity však ani v najvyššom stupni nijak neovplyvňujú moju činnosť a úsudok. V práci sa ani nijak extra neprejavujú a to mám pomerne zodpovednú a stresujúcu prácu. Prejavujú sa hlavne večer. Samozrejme som to hneď konzultoval s praktickým lekárom, ktorý ma poslal na EKG a ergometriu. Obidve vyšetrenia boli negatívne, a keďže nemám pri záťaži problémy, poruchu srdca vylúčil a dal mi papier s cvikmi na chrbát. Pocity trochu ustúpili, avšak nezmizli a už ma to dosť trápi. Navyše sa obávam, že tieto pocity sú skôr psychosomatického pôvodu. Nezostane mi nič iné ako to riešiť u psychológa, ale bojím sa, že by som kvôli tomu nemusel dostať Zdravotnú spôsobilosž 1. stupňa. Ako je brané takéto vyšetrenie, prípadná psychoterapia, ktorá nie je zameraná na mentálnu poruchu? Opakujem, že tieto pocity ma trápia asi ako problém v rodine, ktorý by som tiež mohol riešiť u psychológa (a veľa pilotov určite aj rieši), ale nepríde mi to ako dôvod na diskvalifikáciu z letectva.
Ďakujem za odpoveď.
S pozdravom,

Pavol



Dobrý den, Pavle,

není zde žádný důvod panikařit a také nevidím žádný důvod Vás vyřazovat z letectva. Jde také ale o Vaše zdraví a proto je potřeba obtíže dobře vyšetřit , protože příznaky totoho typu mohou být závažné. Nevím nic o Vašem BMI, rodinné a osobní anamnéze atd., proto moje odpověď musí být obecná.

Jak klíčové v tomto případě vidím Holter-EKG vyšetření. Je možné jej provádět i několik dnů místo obvyklých 24 hodin. Důležité je získat záznam z období, kdy jste obtíže měl. Další postup už čistě plyne z výsledku tohoto vyšetření. Pokud se prokáže, že jde pouze o bušení srdce způsobené urychlením srdeční frakvence psychickým stresem bez nebezpečné arytmie, není to dále problém pro kardiologa.

Samotné vyšetření psychologem nemůže být důvodem pro to, aby jste měl problémy s létáním. Důležitý je spíše jeho závěr psychologa. Ovlivňují Vaše psychické potíže Vaši výkonost a schopnost pilotáže? Na takovou otázku je třeba hledat odpověď.

Samozřejmě, že těžké psychické obtíže provázené například depresí jsou nebezpečné pro bezpečnost letu. Deprese snižuje schopnost soustředit se, pamatovat si, rozhodovat se atd. Události v rodině jsou vyvolávajícím faktorem. Téměř vždy potíže mizí s vyřešením těchto problémů. Zde je kořen
a cesta ven. Snažte se vyřešit své rodinné obtíže. Psychologicá péče je jen pomocná.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý deň , som žiakom gymnázia a tento rok si idem voliť semináre s predmetov , láka ma povolanie dopravného pilota .Chcem sa spýtať , či je možné získať zdravotné osvedčenie potrebné pre túto prácu ,ak mám astmu bronchiale , som nastavený na liečbu , no lekárka uvažuje o postupnom vysadení liekov.Astmatický záchvat som mal vo 2 rokoch , inac vobec ,a svoju chorobu považujem za stabilizovnú.Otázka teda je ,mám šancu lietať ako doprevný pilot ?.Veľmi pekne Ďakujem za odpoveď



Dobrý den, 
předpis Část-MED požaduje:
Žadatelé s anamnézou nebo potvrzenou diagnózou:
1) astmatu vyžadujícího medikaci;
se musí podrobit vyhodnocení funkce dýchací soustavy s uspokojivým výsledkem dříve, než může být zváženo
přiznání způsobilosti.
Doplněk k předpisu Přijatelné způsoby průkazu a poradenský materiál k Části-MED k tomu dodává:
Žadatelé s astmatem vyžadujícím medikaci nebo zažívající opakované ataky mohou být posouzeni jako způsobilí, pokud lze astma při uspokojivých funkčních testech a medikaci slučitelné s bezpečností letu pokládat za stabilní. Léčení systémovými steroidy znamená nezpůsobilost.
Funkční testy znamenají spirometrii, případně u rgometrické vyšetření. Systémové kortikoidy jsou kortikoidy v tabletách, nikoli v inhalátorech. 
Vaše nemoc nebude bránit povolání pilota, pokud nemáte astmatické záchvaty při léčbě. Spirometri bývá v takových případech v pořádku. S vysazováním léků bych nespěchal právě proto, aby se záchvaty neobjevily.
Přeji mnoho zdaru ve studiu. Zdraví Vás David Melechovský

Dobrý den,
vím, že se zabýváte pouze způsobilostí 1. a 2. třídy, nicméně bych se chtěl zeptat ohledně 3. třídy a medikamentu Symbicort k léčení astmatu. Je povoleno ho pro práci ŘLP užívat vzhledem k tomu, že obsahuje kortikoidy k inhalaci a možný vliv například na stresové situace apod.?

Děkuji za odpověď



Dobrý den,

předpis vyžaduje : Žadatelé s astmatem provázeným význačnými příznaky, nebo které pravděpodobně přivodí nezpůsobilost, musí být posouzeni jako nezpůsobilí.
Použití léků pro kontrolu astmatu znamená nezpůsobilost kromě případů, kdy jejich užívání je slučitelné s bezpečným výkonem práv vyplývajících z průkazu způsobilosti a kvalifikace žadatele.

Obecně jsou inhalační kortikoidy akceptovány do dávky 800 mikrogramů na den. Kortikoidy v tabletách nejsou přijatelné. Bude vyžadována spirometrie. FEV1/FVC nad 70% . Ve sporných případech se provádí zátěžová spirometrie.

V praxi lze konstatovat, že astma je v moderní medicíně problém řešitelný a nebývá trvalou překážkou pro letecké kvalifikace.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobry den,

Chtel bych se zeptat jak je to s astmatem... kdybych chtel na PPL (casem mozna cpl, atpl?), jako maly jsem trpel astmatem, muj celkovy zdravotni stav je dobry (myslim tim co prudusky, z meho hlediska, coz se obavam nebude stacit). Na spirometrii mam neco okolo 13% (podle doktorky je astma od 15%), takze to povazuji nekde na hrane, zadne leky az na leky na obcasnou dusnost nepouzivam.. chtel bych se zeptat jestli mam sanci, po dlouhem behu potrebuji nejaky cas na "rozdychani" ale pri nejakem kratsim nebo sprintu nemam problem.. dusnost mam parkrat za mesic, a to takovou ze bych ji nejspis dal i bez leku nicmene z toho co jsem tu cetl, nejsem moc optimisticky 

dekuji za odpoved



Dobrý den, předpis vyžaduje:
astma jako takové nebrání vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti 2. i 1.třídy. Podmínkou je, že pacient nemá astmatické záchvaty, které by za letu samozřejmě byly ohrožením bezpečnosti. Druhou podmínkou je, že neužívá kortikoidy v tabletách. Třetí podmínkou je přijatelná spirometrie.
Z těchto důvodů Vám rozhodně doporučuji léčbu astmatu zahájit tak, aby jste se záchvatů zbavil. Léky na astma v podobě inhalátorů i některých tablet nebrání vydání Osvědčení. Naoopak je jejich užívání vhodné k tomu, aby astma bylo u pilota stabilní a nehrozily záchvaty.
Přeji mnoho zdaru ve studiu. Zdraví Vás David Melechovský

Dobrý den pane Melechovský,

jsem držitelem PPL, ovšem vyskytly se vcelku zásadní zdravotní potíže, kdy jsem zažil jeden nemilý astmatický záchvat po zvýšené fyzické aktivitě. Dále se onemocnění neprojevilo. Byl jsem vyšetřován na specializovaném oddělení, kde závislost na fyzické zátěži nepotvrdili. Ovšem vyšetření na alergie ukázalo výrazné rozšíření škály alergenů, na které jsem citlivý. Aby toho nebylo málo mám ještě 2,5 dioptrie vrámci krátkozrakosti. V nejhorším podstoupím refrakční operaci. Zajímá mi jen Váš osobní názor, zda-li stále ještě mohu pomýšlet na I.třídu a CPL nebo mohu svůj sen o vykonávání této profese pověsit na pomyslný hřebík, nedejbože si na ten samý hřebík pověsit oprátku. Děkuji za diskrétnost a za odpoveď.



Dobrý den, 

pro první třídu v současné době není žádný limit v počtu dioptrií při krátkozrakosti. Pouze nad -6 diptrií je vyžadováno vyšetření očním specialistou k vyloučení komplikací na sítnici při takto silné krátkozrakosti. Vašich -2,5 diptrií je tedy naprosto bezproblémových, pokud nemáte jiný zdravotní problém na očích.

U astmatu se posuzující lékař bude zajímat o častost a intenzitu záchvatů. Musíte podstoupit spirometrické vyšetření a rentgenologické vyšetření plic. V případě pochybností se doplňuje ještě spirometrické vyšetření při námaze. Na asthma by jste měl dostat léky. Pokud bude při léčbě Vaše nemoc stabilní bez záchvatů a výsledky spirometrie budou příznivé, Vaše astma nesmí bránit Vašemu povolání pilota. Nepřijatelná je pouze léčba s pomocí kortikoidů v tabletách, které se užívají u nejtěžších onemocnění astmatem při náhlém zhoršení. Inhalační kortikoidy nejsou pro létání překážkou.

V zásadě se dá říci, že dnešní možnosti léčby astmatu jsou tak široké a účinné, včetně například termoplastiky průdušek, že není důvod, aby pilot nemohl provádět své povolán z důvodu astmatu. Musí se pouze nastavit ta správná léčba, což může chvíli trvat.

V každé případě by ale pilot měl být psychicky stabilní osobnost. Vaši poznámka o oprátce je nadsázka nebo žert. Nicméně sebevražedné dendence jsou rozhodně diskvalifikující, Váš žert by mohl být nesprávně pochopen ;-) .

Mimochodem, špatně jste vyplnil svoji emailovou adresu a nemohu Vám poslat odpvěď emailem. Napište mi na email.

Přeji mnoho zdaru ve Vaší kariéře pilota, se srdečným pozdravem
David Melechovský

Dobry den, 
je mi 41 let, vlastnim zpusobilost 1.tridy, posledni audiogram jsem absolvoval v prosinci 2011 ve veku 37 let. Loni v prosinci (40) let jsem adio na ULZ Praha absolvovat nemusel.
Jak je to ny ni v prosinci 2014, musim na audio?
Dekuji,
Franatisek



Dobrý den, 
pokud Vám v roce 2011 bylo 37, potom podle mých výpočtů v roce 2013 jste měl 39 let. Audiometrické vyšetření nebylo potřebné.
Po 40 roce věku musí být audiometrické vyšetření provedeno každé 2 roky. Pokud by jste po 40 roce neměl audio v posledních 2 letech, mohl by jste mít s tímto medicalem problémy při případné kontrole Úřadem nebo SAFA. Doporučuji audiometrii provést.
Srdečně zdraví David Melechovský

Chci zeptat, protoze jsem rikal sve dojmy z me navstevy u vas kamaradum a dostalo se mi nasledujiciho komentare, k tomu audiogramu, ktery jsme nedelali:
"...ale nějak to nechápu. Mě to dělají od začátku, aby se ujistili, že budu rozumět radiokorespondenci, což ve výcviku děláš už od asi 5. hodiny, jak začínáš lítat okruhy, a pak už celej život (pokud nelítáš paraglide nebo rogalo)..."
Tak pry abych si to tedy radeji jeste ujasnil primo s vami.
Dekuji za vas cas.



Dobrý den,
změna nastala 8.4.2012, kdy vstoupilo v platnost nařízení EU 1178/2011, konkrétně Annex IV Part-MED. Ten nově stanovil, že audiometrické vyšetření je povinné pouze pro kvalifikaci IR - instrument rating. Audiometrické vyšetření není povinné ani pro 1. třídu, cituji předpis:

MED.B.080 Otorinolaryngologie
c) Prohlídka
i) Má-li být v případě osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy a osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy do průkazu způsobilosti žadatele doplněna přístrojová kvalifikace, je nutné vyšetření tónovou audiometrií čistými tóny při vstupní prohlídce a dále každých pět let až do dosažení věku 40 let a poté každé dva roky při následných prohlídkách pro prodloužení platnosti nebo obnovu.

Pro létání za VFR je povinný pouze tak zvaný test hovorovou řečí, kdy musíte slyšet běžnou hovorovou řeč Vašeho lékaře, který stojí za Vašimi zády 2 metry od Vás. Takové vyšetření je podstatně jednodušší, levnější a pro létání za VFR dostatečně ověřuje Vaši schopnost vést radiokorespondenci.

Srdečně zdraví

David Melechovský

Dobry den,
jen kratky dotaz. Procital jsem si clanky ve Vasi poradne a potreboval bych jeste upresnit sluchove pozadavky: pokud zadam o 1.tridu pro vydani CPL a nemam pristrojovou kvalifikaci, nebudu podstupovat audiometricke vysetreni, ale jen recovou zkousku ? Bude to pro obnovu i v dalsich letech stejne ? Pokud spravne chapu, audiometrickym testem musim projit az v pripade, ze budu zadat o vydani IR. Coz muze znamenat ze budu muset prijit na vysetreni jeste pred koncem platnosti posledniho vysetreni (v tom pripade jen na audio ?).
Dekuji za odpoved.



Dobrý den, 
předpis Part-MED nevyžaduje audiometrické vyšetření pro 1. třídu. Vyžaduje audiometrické vyšetření pro IR (instrument rating, kvalifikace pro létání podle přístrojů podle IFR). Lékař má povinost audiometrické vyšetření požadovat, pokud při řečové zkoušce neuspějete. Já se těmito pravidly ve své praxi řídím, ale vstupní vyšetření 1. třídy zatím provádět jako jediné nemohu, mohu 1. třídu pouze obnovit.
Zda budete podstupovat audometrické vyšetření při vstupním vyšetření, to se musíte zeptat v tom letecko-lékařském centru, kde budete vstupní vyšetření podstupovat. Někdy kolegové považují požadavky předpisu pouze za minimální a sami je rozšiřují.
Srdečně zdravím a přeji úspěch při vyšetření
David Melechovský

Co je to autokineze? Je to v otázkách na ATPL.



Odpověď:
Autokinetický efekt, nebo prostě autokineze, patří mezi letové iluze.

Pokud se ve tmě snažíme sledovat osamělý zroj světla, po chvíli pozorování máme subjektivní nesprávný vjem, že světlo se pohybuje. Ačkoli ve skutečnosti zůstává bez pohybu.

Příšinou iluze je optická vlstnost oka, které dokáže zjistit pohyb pozorovaného předmětu pouze ze změn polohy vůči okolí. Osamělé světlo v noci nemá v okolí žádný pozorovatelný bod, ke kterému by bylo možno pohyb srovnávat. Navíc oko má tu vlastnost, že nepozoruje předmět nikdy přímo, ale neustále těká a opticky "ohmatává" okolí pozorovaného předmětu. Tyto oční pohyby rozpohybují obraz osamělého světla a vytvoří nesprávný dojem jeho pohybu, a to i velmi výrazně.

V letectví autokineze hrozí samozřejmě v noci při vizuální navigaci na osamělý zdroj světla. Jsou dva okamžky, ve kterých může být tento jev kriticky nebezpečný. Poprve když se v noci letí ve formaci, autokinetický jev můž způsobit kolizi. Za druhé je to při doplňování paliva za letu, ale to nám v čechách tak moc nehrozí.

Autokinetický efet bývá také skutečnou příčinou pozorovaných UFO. V dubnu 2009 bylo UFO masivně pozorováno UFO v Alamu v Tennessee. Pozorovatelé viděli dva objekty pohybující se po noční obloze , měnící směr a rychlost, tak , jak se měnily směry očních pohybů pozorovatelů osamělé hvězdy na noční obloze.
David

Dobrý deň Chcel by som sa spýtať či sa dá lietať so slbším farbocitom, pravdepodobnemam farbocit oslabeny z uzívania tabletiek Roaccutane.
Dotaz smeruje na 2. triedu neskor na 1. Dakujem



Dobrý den, na Vaši jednoduchou otázku není jednoduchá odpověď. Je nutné Vás vyšetřit a posoudit rozsah postižení. U 2. třídy se obvykle pilot dostane omezení létat "pouze ve dne". Význam to má pouze u dospělých letadlel, protože ultralighty a kluzáky v noci létat nesmí. U první třídy takové omezení samozřejmě nesmyslné. U prodesionálů se v případě poruchy barvocitu provede podrobné vyšetření a musí se identifikovat přesný typ a rozsah postižení. Poruch barvocitu je více druhů a pravděpodobně by to vydalo na další zajímavý článek. Předpis vyžaduje: "U osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy musí žadatelé mít normální barvocit nebo bezpečně rozeznávat barvy. Žadatelé, kteří neuspějí v dalších testech barvocitu, musí být posouzeni jako nezpůsobilí." Existuje několik různých testů, které se pro toto používají. Představte si je jako semafor. Pilot musí bezpečně odlišovat základní barvy, které se v letectví používají jako signální ( noční světla na letišti, barvy použité na EFISu). I já jsem se v praxi setkal s nositeli 1. třídy, kteří prošli tímto testem a evidentně takto barvy nediferencovali. Co k tomu říci? Lékaři nejsou stroje a někdy rozhodnou, že i když o tom předpis pochybuje, tento žadatel bude létat bezpečně. A on bezpečně létá.
Držím Vám palce, zdraví Vás David Melechovský

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se řidicim letoveho provozu muže stát človek s poruchou barvocitu ? popřípadě jake jsou požadavky na barvocit u řídících letoveho provozu.

 

Dobrý den,
 
bohužel výkon služby řídícího letového provozu musí vykonávat pouze člověk s normálním barevným viděním a porucha barvocitu je překážkou pro výkon tohoto povolání.
 
Předpis AMS and GB AMC1 ATCO.MED.B.075 říká:
 
The means to demonstrate normal trichromacy include:
(a) anomaloscopy (Nagel or equivalent). This test is considered passed if the colour match is
trichromatic and the matching range is four scale units or less;
(b) Colour Assessment and Diagnosis (CAD) test. 
 
Srdečně zdraví

David Melechovský

Dobrý den pane doktore,

Mám dotaz jestli když v testech barvocitu nerozeznám jeden prvek znamená to že nemůžu projít na 1.třída zdravotní způsobilosti?



Dobrý den, pane Miroslave, 

neporozuměl jsem termínu "nerozeznám jeden prvek". Požadavek je správně přečíst prvních 15 obrázků z Ishiharových tabulek. Pokud by se Vám to nepodařilo, provede se podrobnější vyšetření. Existuje několik různých testů, které se pro toto používají. Musíte správně seřadit barevné knoflíky podle jejich odstínu. Jiné si představte si je jako semafor. Vy musíte správně rozhodnout, jakou barvu semafor ukazuje. Pilot musí bezpečně odlišovat základní barvy, které se v letectví používají jako signální ( noční světla na letišti, barvy použité na EFISu).

Při těchto testech je Váš barvocit jednoznačně spolehlivě změřen. Výsledek není subjektivní a jednozačně určený. 

Důležité je konstatovat, že ani dopravní pilot nemusí mít 100 % barvocit. Stačí, když bezpečně rozeznává základní barvy.

Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
mám na Vás 2 otázky, které se týkají zraku. Chystám se za rok na ULZ, kde chci získat zdravotní způsobilost 1. třídy.
Na jednom oku mám 0,75D na dálku a na druhém 0D.Vidím perfektně, ale přesto budu muset nosit brýle. Jak je všeobecně známo, se stářím se zhoršuje zrak a kolem 40 let věku už hodně lidí začíná nosit brýle na blízko i na dálku. Chci se zeptat, jak se u pilota řeší, že je krátko i dalekozraký?Existují brýle, které jsou zároveň spojky i rozptylky?
2. Jak přísná jsou pravidla při testu barvocitu?Jde mi o Ishiharův test. Je pár obrázků, ve kterých číslo moc nebo vůbec nevidím. Řekněme 2 obrázky z 50. Při prohlídce na řidičský průkaz jsem prošel levou zadní, ale při prohlídce na ULZ mi jich dají asi víc a bojím se, že selžu. Je nějaká šance, dostat 1. třídu, když selžu v tomto testu?Třeba, že by mě testovali i jinak, jak moc je můj problém závažný?
Děkuji



Dobrý den, 

není možné být současně krátkozraký a dalekozraký na stejném oku. Kolem 40-roku se obvykle nedostavuje dalekozdrakost, ale presbyopie. Máme pro ní krásný český název - vetchozrakost. Její problém nevzniká v nesprávné lomivosti čočky v poměru k velikosti oka. Problém je způsoben snižující se poddajností čočky k zaostřování do blízka s přibývajícím věkem. Pokud pilot potřebuje jedny brýle na dálku a jiné na blízko, potom se to řeší bifokálními nebo multifokálními brýlemi. 

Na dálku máte ale brýle velmi slabé a je možné, že vyhovíte požadavkům i bez brýlí.

Nyní k vyšetření barvocitu. Při vstupním vyšetření musíte správě přečíst 15 náhodných Ishiharových tabulek. Při neúspěchu se provádí podrobnější vyšetření barvocitu. Podrobně je to popsáno o dva dotazy níže.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, je Bechtěrevova nemoc a lehké astma překážkou pro osvědčení 2.třídy? Díky moc.
Petr M.



Dobrý den, 
předpokládám, že chcete lékatat jako soukromý pilot PPL. Asthmatický záchvat při řízení letadla samozřejmě je nebezpečná situace ohrožující úspěšné dokončení letu. Neslučitelné s řízením letadla jsou časté záchvaty, nepříznivé výsledky spirometrie, celková léčba kortikoidy. Osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy získáte, pokud Vaše nemoc bude stabilizovaná, budete bez záchvatů, s uspokojivými výsledky spirometrie. Je možné užívat většinu léků na astma při létání mimo kortikoidů.

I u Bechtěrevovy nemoci záleží na stavu choroby. Záleží na Vaší celkové pohyblivosti. Pokud by byla výrazně omezena a vznikly pochybosti, lze provést letecko-lékařskou zkoušku . poletíte v letadle se zkušeným examináterem a on ověří Vaší schopnost řídit letadlo s nemocí. 
S pozdravem
David Melechovský

Dobrý den,

Tento týden mi bylo diagnostikováno benigní paroxysmální polohové vertigo, chtěla jsem se zeptat, zda-li je to limitující pro získáni zdravotní způsobilosti 1.třídy a dále zda je s tímto možné provádět leteckou akrobacii (výhledově, nemyslím aktuálně).

Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Kateřina



Dobrý den,
závrať a problémy s orientací v prostorů jsou pro piloty závažným problémem, které rozhodně ohrožují bezpečnost Vašeho letu. Dokud trpíte obtížemi, především závratěmi , je létání nebezpečné a nevhodné. U akrobatických letů to platí zvláště naléhavě.

Benigní paroxysmální polohové vertigo je choroba, u níž je léčba polohovými manévry úspěšná u 70-90 % pacientů. Proto do budoucna máte velkou naději svou nemoc vyléčit, vrátit se k létání a získat 1. třídu zdravotní způsobilosti. Po odeznění obtíží doporučuji vyčkat minimálně 4 měsíce s návratem do kokpitu po poradě s Vaším neurologem a leteckým lékařem.
Držím Vám palce
David Melechovský

Dobrý den, 
je mi 15 let, jsem studentkou gymnázia a chtěla bych se stát pilotem. Mám bezlepkovou dietu. Všechny poslední vyšetření mám v pořádku, dietu dodržuji a nedělá mi to problémy. Je bezlepková dieta, celiakie překážkou pro výcvik pilotů ? Děkuji za odpověď.
Alexandra



Dobrá den, 
pokud dodržujete dietu a nemáte problémy nebo komplikace nemoci, potom celiakie není překážkou pro získání zdravotní způsobilosti pilotky.
Přeji mnoho úspěchů při leteckém výcviku, srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, asi 5 let se mi občas objevuje bílkovina v moči. Někdy jí mám na vyšetření zvýšenou a jindy zase vůbec. Chtěl bych se zeptat, jestli by bílkovina v moči mohla být problém pro získání zdravotní způsobilosti 1. třidy. Moc děkuji za odpověď.

 
Dobrý den,
 
při každém vyšetření u leteckého lékaře má být zkoumána moč. Bílkovina ve Vaší moči může být tedy zjištěna a letečtí lékaři by se měli zajímat o příčinu, proč tam ta bílkovina je. To znamená, že by Vás mohli požádat o podrobnější nefrologické vyšetření. Pokud příčina není závažná a nehrozí selhání ledvin, potom bílkovina v moči sama o sobě vydání 1. třídy nebrání a mohou Vám osvědčení vydat.
 
Pokud jste v minulosti prodělal nějaká vyšetření ledvin, vezměte si lékařskou zprávu s sebou k vyšetření.
 
Důvodem k těmto opatřením je, že se pravděpodobně chystáte utratit mnoho peněz a času za výcvik dopravního pilota. Hrozící selhání ledvin by mohlo ohrozit tyto Vaše investice.
 
Srdečně zdraví

David Melechovský

 

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli můžu absolvovat výcvik pro sportovní létání s bionickou protézou na levé noze.
Děkuji P.



Dobrý den, 
létání s protézou je možné. Je možné dokonce létat bez dolních končetin, protože i v České republice jsou letadla s ručním řízením určená například paraplegikům.
V praxi je obvykle nutné vyzkoušet Vás v přímo v kokpitu, zda jste schopen letadlo ovládat. Provádí se to tak, že poletíte s examinátorem určeným Úřadem pro civilní letectví. Musíte mu ukázat, že jste schopen ovládat všechny nezbytné řídící prvky v dostatečném rozsahu. 
Pokud by se to nedařilo, bylo by nutné pro Vás letadlo upravit. Taková úprava může být poněkud zdlouhavá, protože musí bát zase schválena Úřadem. To může chvíli trvat, ale rozhodně je to uskutečnitelné.
Cesta do kokpitu pro Vás bude trochu zdlouhavější, ale rozhodně je schůdná. Doporučuji se tomu věnovat a vítězství Vás nemine. Rád Vám při tom pomohu, kontaktujte mě , prosím.
Se srdečným pozdravem David Melechovský

Dobrý den,
měl bych zájem o první třídu zdravotní způsobilosti, ošem ve věku asi 14-15 let jsem měl problémy se zády, šlo o bodavou bolest a byl jsem vyšetřován pro podezření že s ledvinami je něco špatně nicméně se ukázalo že šlo pouze o nedostatek pohybu ale zůstalo mi to ve zprávě... také mám zkřivenou levou nosní přepážku nosu ( bohužel nevím jak se zmíněná přepážka nazývá v lékařské terminologii) ale později jsem prošel úspěšně vyšetřením ve vojenské nemocnici nýbrž jsem vystudoval vojenskou školu... chtěl jsem se zeptat zdali by uvedené potíže mohli vyústit v celkový status neschopen... popřípadě jestli nevíte jestli by tyto potíže ovlivnili studium na vojenského pilota při UO.
předem děkuji za odpověď na vyčerpávající dotaz

s pozdravem Jiří



Dobrý den, Jiří,

vybočenou nosní přepážku máme téměř všichni. A také nás všechny občas zabolí záda. Je nepravděpodobné , že by Vaše zdravotní obtíže mohly ohrozit Vaši kariéru vojenského letce. Nicméně já bohužel nemám oprávnění k posuzování vojenských rekrutů.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, chci se zeptat, zda je brániční kýla (nezpůsobující jinak další komplikace vyjma pálení žáhy) překážkou prodloužení 1.třídy. Případně, jak ovlivní způsobilost její laparoskopická operace. Děkuji



Dobrý den,
skluzná brániční kýla nebrání vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy. Větším problémem by mohl být tak zvaná paraoesophageální kýla, která je ve stejném místě a je relativně vzácná. Léky na pálení žáhy ani případná laparoskopická operace (fundoplikace) nejsou pro 1. třídu problémem. Doporučuji Vám pro operaci vybrat si pracoviště, které má s touto operací velké zkušenosti. Velmi totiž záleží na správné operační technice, jinak může být výsledek operace zklamáním.
Se srdečným pozdravem David Melechovský

Dobrý den,
v nejbližší době bych Vás chtěl navštívit kvůli vyšetření na druhou třídu zdravotní způsobilosti. Jelikož jsem věděl, že vidím hůř na jedno oko na dálku, nechal jsem se vyšetřit. Doktor mi napsal 0,75 na levé a 0,5 dioptrie na pravé. Řekl mi, že záleží na mě jestli budu chtít brýle, či nikoliv.
Myslíte z Vašich zkušeností, že tyto dioptrie nebudou překážkou pro získání 2. třídy? Myslím tím bez brýlí. 
Děkuji za odpověď a Váš čas
S pozdravemv Lukáš



Dobrý den,

Váš zrak bde vyhovovat pro druhou třídu i bez brýlí. Pokud však tuto vadu zraku lze korigovat brýlemi, doporučuji létat s nimi, i když je nebudete mít zapsané v medicalu a nebude to Vaše povinnost.

Nejde pouze o splnění požadavků předpisu. Důležité je i jak rychle rozeznáte letadlo letící proti Váma ajak budete umět letadlo podrovnávat při přistání. V těchto úkonech je kvalita zraku rozhodující a Vaše korekční vada Vás bude zbytečně hendikepovat.

Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den pane doktore, 
myslíte si že po nehodě toho Airbusu germamwimgs se budou v Evropských státech (kromě ČR a SK) zavádět psychotesty na vyšetření pro první třídu zdravotní způsobilosti pilota.

Děkuji.



Dobrý den,

V souvislosti s nehodou letadla společnosti Germanwings neočekávám znovuzavedení psychotestů jako součást vstupního vyšetření pro první třídu zdravotní způsobilosti.

V této poradně jsem se k psychotestům již vyjadřoval, odpověď najdete v historii. Stručně shrnuto, mají nízkou specificitu a nedostatečnou validitu. Jinými slovy nejsou dostatečně výtěžné, aby u pilota spolehlivě odhalily depresi a syndrom vyhoření. V tom se odborníci v našem oboru shodují a znovuzavedení psychotestů není cestou, jak podobným neštěstím předejít. Již dříve byly opuštěny jako nevyhovující nástroj a nejsou v požadavcích předpisu Part-MED pro prvotní vydání první třídy zdravotní způsobilosti.

Po nehodě jsem až na jeden vyjímečný ohlas z České republiky v reakcích médií pozoroval, že laická i odborná veřejnost chápe neúčinnost psychotestů a nezaznamenal jsem volání po jejich znovuzavedení. EASA kontaktovala letecké lékaře a dala jim doporučení, jak vést rozhovor s piloty, ale nedoporučila zavedení psychotestů.

Mým názorem je, že není náhodné, že takováto nehoda postihla právě Lufthansu. Tato společnost je známá silným tlakem na zaměstnance, jejich intenzivním testováním včetně psychotestů a netolerancí k jakýmkoli lidským chybám a nedostatkům u zaměstnanců. Právě takovýto přístup přístup typicky vyvolává syndrom vyhoření a mohl být spolupůsobící příčinou při vzniku syndromu vyhoření u pilota Lubitze podezřelého z vraždy cestujících a posádky. Piloti jsou lidé, nikoli stoje, a je třeba mít určitou toleranci k jejich chybám, ke kterým vždy bude docházet. Letadlo a celý letecký provoz mus být uspořádan tak, aby chyby byly odhaleny a systém byl vulnerabilní vůči chybě.

Podle mého názoru podobným neštěstím může předejít pouze kvalitní personální práce se zaměstnanci. Je nutné s nimi hovořit a zajímat o to, jak žijí, zda mají osobní nebo rodinné problémy a je třeba s nimi vést rozhovor. Pokud si budeme šetřit námahu a pesonální práci se zaměstnancem nahradíme za pochybný psychotest, pokud zaměstnance budeme považovat za čísla ve statistice, potom jsme se nepoučili a podobné nehody se budou opakovat.

S pozdravem
David Melechovský

Vážený pane doktore,je mi 63 let a před dvěma lety jsem V IKEMU byl operován a mám dva biapasy.Při katetrizaci bylo zjištěno jedno zúžení ,které nešlo opravit stentem .Infarkt jsem neměl pouze se mi při zátěži hůř dýchalo.Nyní jsem pravidelně kontrolován /termín kontroly pro dobrý zdravotní stav 9 měsíců/.Chci si udělat pilotní průkaz pro ULL letadla.Náš letecký lékař udělal dotaz na Ústavu letecké medicíny a byly nařízena prohlídka u nich.Je tento postup nutný?



Dobrý den, 
letecký předpis L1, který hovoří o zdravotních záležitostech pilotů ultralehkých letadel, říká:
6.3.2.5.1 Žadatel, který podstoupil koronární bypas nebo angioplastiku (s nebo bez stentu) nebo jiný srdeční invazivní zákrok, nebo který má anamnézu srdečního infarktu nebo který trpí jiným srdečním postižením, které může vyvolat zdravotní
selhání, musí být posouzen jako nezpůsobilý kromě případů, kdy stav žadatelova srdce byl vyšetřen a zhodnocen v souladu s nejlepší lékařskou praxí a byl posouzen tak, že pravděpodobně nenaruší bezpečný výkon práv vyplývajících z průkazu způsobilosti a kvalifikace žadatele.

Podle toho ,co mi píšete, jste dušný. Byla zjištěna stenoza jednoho bypassu. Vyjímka tedy pravděpodobně nebude možná. Váš letecký lékař si byl vědom toho, že záchvat anginy pectoris, hůře infarkt myokardu, je pro pilota smrtící příhoda. S takovými obtížemi nelze zvládnout přistávací manévr. Letadlo bude zničeno a na zemi může dojít k další ztrátám na životech a majetku. V letadle může dojít také k náhlé záteži, která vyžaduje okamžitou energickou reakci. Pilot v takové chvíli nemůže být dušný.

V těchto situacích je ÚCL oprávněn vydat definitivní rozhodnutí a vy máte plné právo se zde odvolat proti rozhodnutí Vašeho leteckého lékaře. Promyslete , prosím, do detailu situace při létání, možné důsledky a zda je pro Vás s Vaší srdeční nemocí létání vhodný koníček.

Je mi líto, že pro Vás nemám lepší zprávu.
Zdraví Vás
David Melechovský

Dobrý den,
chtěl bych si skočit tandemový seskok, ale měl jsem před 10 lety úraz hlavy a nyní mám část lebky nad pravým okem vč. nadočnicového oblouku z umělé náhražky. 
Myslíte, že je to pro mě riskantní?
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, R. S.



Dobrý den, 
Vaše poranění velmi pravděpodobně nepředstavuje žádné zvýšené riziko pro absolvování tandemového seskoku, kde za jeho průběh je zodpovědný kvalifikovaný parašutista. Pokud nemíváte problémy například s vedlejšími dutinami nosními při rychlých změnách atmosferického tlaku ( např. při delší jízdě autem z kopce ) , nepředpokládám zde žádné jiné riziko. Absolvujte seskok bez obav a užijte si jej.
S pozdravem
David Melechovský

Dobrý den,

je překážkou pro obnovu med. I přítomnost chronické obstrukční plicní nemoci? Dekuji


Dobrý den,
 
chonická obstrukční nemoc snižuje okysličení krve v plicích, což snižuje toleranci výšek. Hypoxie, především nedokysličení mozku, hrozí už i v nižších výškách, než v obvyklých 3 kilometrech.
 
CHOPN dále omezuje fyzickou výkonnost.
 
Pokud je nemoc lehká, dobře pod kontrolou, očekávějte při vstupním vyšetření, že bude vyžadována lékařská zpráva Vašeho pneumologa. Dále bude provedena spirometrie, RTG plic, vyšetření saturace krve a případně další testy.
 
Příslušný letecký předpis říká, že "Žadatelé s chronickou obstrukční plicní nemocí by měli být posouzeni jako nezpůsobilí. Žadatelé s jen lehčím postižením plicní funkce mohou být posouzeni jako způsobilí.".
 
Výsledek posouzení bude záležet na těchto testech. Pokud je vaše nemoc lehká, dobře pod kontrolou léčbou, málo rozvinutá a nehrozí její zhoršování, potom nebude překážkou pro vydání 1. třídy.
 
Držím Vám place
Srdečně zdraví

David Melechovský

Dobrý den,

pracuji jako letecký instruktor FI(A), jsem držitelem CPL(A), IR, VFR, TOW a MEP. Po půlroční pauze, kdy jsem nelétal, jsem měl nehodu a přišel jsem o prst na levé ruce (ukazovák) - jsem pravák.

Mohu nadále pokračovat jako profesionální pilot nebo neprojdu a budu muset s létáním přestat. Měl bych pak šanci alepsoň na 2. třídu zdravotní způsobilosti, abych mohl ještě létat soukromě?

Děkuji moc a přeji hezký den.... V.P.



Dobrý den,
nový předpis Part-FCL k tomu říká: "Žadatelé nesmějí mít žádnou vadu kostí, kloubů, svalů nebo šlach, vrozenou nebo získanou, která by mohla narušit bezpečný výkon práv udělených příslušným průkazem (příslušnými průkazy) způsobilosti. Žadatelé musí mít uspokojivou funkční použitelnost svalové a kosterní soustavy umožňující bezpečný výkon práv udělených příslušným průkazem (příslušnými průkazy) způsobilosti. Způsobilost žadatelů se posoudí po konzultaci s úřadem vydávajícím průkazy způsobilosti. "
To v praxi znamená, že o tam, zda je Vaše vada přípustná, musí rozhodnout Úřad. Vaše způsobilost je na individuálním posouzení úřadu.
Já osobně bych si troufal odhadnout, že rozhodnutí bude vyžadovat určitý čas, než se naučíte kompenzovat ztrátu ukazováku prostředníkem. Ukazovák je důležitý prst pro spínání spínačů, přepínačů, tlačítek atd. Podle mého názoru potom je možné Vaší zdravotní způsobilost obnovit. Úřad Vám může stanovit omezení, například „platné pouze jako kvalifikovaný druhý pilot nebo s kvalifikovaným druhým pilotem“. Této možnosti využívá často v podobných případech.
Z praxe mám ale zkušenosti, že Osvědčení zdravotní způsobilosti získávají mnohem závažněji postižení piloti. Myslím, že pro Vás všechno dobře dopadne a nepřijdete o žádnou z Vašich kvalifikací.
Držím Vám palce a budu rád, když mi dáte vědět výsledek řízení.
Zdraví David Melechovský

Dobry den,

pred mesiacom mi bola diagnostikovana Crohnova choroba boli mi nasadene lieky prednison, pentasa a imuran. Koncom oktobra budem vysadzat prednison a nastupim na biologicku liecbu (remicade). Je mozne aj s touto chorobou dostat zdravotnu sposobilost 1. triedy?



Dobrý den, 

Crohnova choroba se obšas vyskytuje i u pilotů. Předpis Part-MED po pilotech požaduje, aby nemoc byla stabilizovaná. Cituji předpis Part-MRD.: "Přiznání způsobilosti může být zváženo po úspěšné léčbě nebo úplném zotavení po chirurgickém zákroku a pod podmínkou gastroenterologického vyhodnocení s uspokojivým výsledkem."

To znamená, že by jste něměl mít průjmy, bolesti břicha, krev ve stolici a teploty. Vyšetření střeva ( např. koloskopické vyšetření) musí ukázat, že choroba je zklidněna. Léky Pentáza a Imuran nejsou pro pilota problém. Prednizon je pro pilota nepřijatelný, ale obvykle se užívá jen při akutním vzplanutí choroby. Prodělaná biologická léčba v minulosti není problémem.

Léčba Crohnovy nemoci a zvláště léčba biologická je dnes velmi účinná a v naprosté věstšině případů se podaří ji stabilizovat v souladu s požadavkem jmenovaného předpisu. Proto tato nemoc Vám velmi pravděpodobně nebude bránit v povolání dopravního pilota. Nicméně není vhodné usilovat o 1. třídu, dokud se choroba neuklidní a dokud užíváte Prednison.

Přeji Vám mnoho zdaru ve výcviku na dopravního pilota. David Melechovský

Dobrý den, pane doktore, 

je pro získání medical class 1 překážkou Crohnova choroba ? Nemoc je u mě cca třetím rokem v remisi, bez příznaků. Pravidelně užívám pouze přípravek Pentasa.

Díky za odpověď.



Dobrý den, 
požadavky u Crohnovy choroby a ostatních kolitid jsou vceli prosté. Cituji letecký předpis Part-MED: "Žadatelé se zjištěnou diagnózou nebo anamnézou chronického zánětu střev by mohli být posouzeni jako způsobilí, pokud je zánět střeva prokazatelně v remisi a stabilní a k jeho kontrole není nutné podávat steroidy." 
Lék Pentasa nepní pro bezpečnost Vašeho letu rizikem. Pokud jste třetí rok v remisi, nebude Vaše nemoc bránit vydání 1. třídy. Ke zvážení stojí myšlenka, že pokud se Vaše nemoc výrazně zhorší a stane se aktivní, budete nucený přerušit aktivní kariéru dopravního pilota.Nicméně léčba Crohnovy choroby výrazně pokročila a výsledky jsou statisticky velmi dobré.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobry den pane doktore,
chci se touto cestou dotazat na moznost pokracovani v letani ULLa (2.trida) paklize byla u mne diagnostikovana Crohnova nemoc, ktera je t.c. v remisni fazi, tudiz neni podavana zadna medikace a citim se zdravotne v poradku. Nicmene zanet zpusobil zuzeni, ktere je nutno resit chirurgicky - ileocekalni resekce. Doposud jsem naletal cca 500h a rad bych vedel, zda je mozno letat i po operaci. Tak trochu pocitam s tim, ze asi ne, protoze se preci jen jedna o zasah do organismu. Rad bych znal vas nazor.
Dekuji za odpoved a preji pekny den, S.S.



Dobrý den, 
s Crohnovou nemocí můžete létat, pokud je nemoc v kompletní remisi. Je potřebné zkontrolovat, že nemáte vedlejší příznaky nemoci, jako anemie, kloubní příznaky a podobně, případně je vyřešit. Další podmínkou vyžadovanou předpisem je, že nesmíte mít střevo význačně zúžené, což píšete , že pravděpodobně máte. Operace tohoto zúžení bude žádoucí i pro Vaše létání . Předpis dále vyžaduje, aby jste nelétal do doby, kdy budete spolehlivě po operaci zhojen, rozumná doba je obvykle 3 měsíce po operaci, jako je ileocekální resekce.

Crohnova nemoc pro Vás nebude trvalou překážkou v létání, pokud se podaří vyřešit její komplikace a udržet ji v remisi. Ozvěte se mi po operaci a vezměte s sebou veškerou dokumentaci, potřebná bude především zpráva Vašeho gastroenterologa o stavu Vaší choroby. Rád Vám potom vystaví Osvědčení o zdravotní způsobilosti.

Přeji brzké uzdravení a těším se na Vás!
David Melechovský

Dobrý večer, zajímalo mě, je cukrovka 2.typu překážkou pro vydání osvědčení 1.třídy? Ne že bych ji měl, jen se vyskytla u příbuzných a mám k ní trochu náběh, tak se o to zajímám.



Dobrý večer, 
s cukrovkou 2. typu je to poněkud komplikované. K vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti se musí zajistit, že léčba cukrovky je vyhovující a hodnoty glykémií a glykovanéhi hemoglobinu jsou přijatelné. Pokud je cukrovka 2. typu dobře léčena pouze dietou, je možné vydat 1. třídu bez omezení. Stějně tak pokud je k léčbě užíván pouze Metformin (například GLUCOPHAGE). Pokud jsou k léčbě potřebné další léky, lze vydat 1. třídu pouze s omezením OML - pouze ve vícečetné posádce. Inzulín zůstává nepřijatelným pro létání, i když se zde do budoucna připravují určité možnosti vyjímečných schválení inzulínu u pilota. V každém případě ale vydání 1. třídy u pilota s cukrovkou je možné pouze se schválením Úřadu pro civilní letectví.
Podstatně jednodušší a jistější je ale předcházet cukrovce. Udržujte se v dobré fyzické kondici a hlídejte si tělesnou hmotnost.
Srdečně zdraví David Melechovský

Mám průkaz GLD, osvědčení zdravotní způsobilosti platné ještě rok. V lednu mi byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Léčba - dieta + 3x denně Metformin Mylan. Mohu bez problémů létat, nebo jaký je v dané situaci postup?

Děkuji za odpověď.

Jirka



Dobrý den, 
pokud je cukrovka 2. tyou dobře léčena s pomocí Metforminu, obvykle nebrání pokračování letecké kariéry. Letecký lékař by měl zkontrolovat lačnou glykémii a glykovaný hemoglobin. Dále by měl ověřit nepřítomnost závažných komplikací cukrovky, například očních, ledvinných, nervových atd. Měl by dohlédnout na to, že docházíte ke svému diabetologovi a měl by si vyžádat od něj lékařskou zprávu. Pokud se toto podaří, nic nebrání Vašemu létání.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den pane doktore,
s radostí jsem ojevil vaše webové stránky. Od přečetených informací si slibuju, že byste mi mohl poradt, a později i prohlédnout pro získání vhodného zdravotního osvědčení pro létání.
Mám diabetes mellitus se závislostí na podávání inzulinu. Je mi 30 let, cukrovku mám diagnostikovanou od 23 let. Naštěstí ji mám dobře kompezovanou, bez orgánových komplikací a za celou dobu bez jediné mimořádné údalosti (hypo/hyperglykemický záchvat a pod.). Kromě toho užívám 1x denně prestarium neo kombi (původně hraniční TK, pod touto medikací pravidelně kolem 120/70).
Mám pilotní průkaz na paraglide, kde jsem i zdravotní prohlídku získal zcela standardní cestou, jen s doporučením zvýšené opatrnosti.
Rád bych se ale věnoval i parašutismu a bude-li to možné, tak i létání na větroních, kde je aktuálně potřebná 2. třída. Tu jsem vloni v Ústavu leteckého lékařství nedostal právě kvůli cukrovce. Pan doktor mě ale zároveň informoval o připravované změně předpisů s tím, že by to pro mě mohla být šance k dalšímu létání.
Můžete mi prosím, zatím alespoň obecně a bez detailní znalosti mého případu, poradit, jak se změní možnosti létání pro lidi s IDDM? A od kdy tato změna bude platná? Snažil jsem se to vyčíst z uveřejněných na webu, ale nepodařilo se mi odvodit jenoznačný závěr.
Předem vám děkuju za reakci a přeju pěkný den.S pozdravem,
Vítek



Dobrý den,
 
nemám pro Vás dobrou zprávu. Inzulin dependentní diabetes mellitus 1.typu bohužel výslovně není slučitelný s žádnou leteckou kvalifikací, na což příslušné zákony doslova pamatují. Je mi líto, že Vás nemohu více povzbudit. Důvodem je vysoké riziko hypoglykémie s částečnou nebo úplnou ztrátou vědomí při léčbě inzulínem, což je samozřejmě u pilota problém.
 
Srdečně zdraví

David Melechovský

Dobrý den,
existuje nějaký předpis, že aktivní pilot nemůže darovat krev nebo plasmu pro bezpečnost letu? 
Děkuji JN.



Dobrý den, 
pilot může bez obav darovat krev nebo krevní komponentu. Po odběru podle požadaku předpisu nesmí létat 24 hodin.

Důvodem k tomuto omezení je krátkodoá chudokrevnost, která může snižovat toleranci velkých výšek, zvyšuje riziko hypoxie a také například omdlení v kokpitu. Taková chudokrevnost se u zdravého člověka po odběru spontánně upravuje během několika hodin.

Srdčně zdraví
David Melechovský

Dobrý den pane doktore,
už dlouho se chci stát pilotem a tak jsem si logicky začal o této profesi zjišťovat více informací včetně zdravotních požadavků pro tuto profesi.

Na nějakém webu jsem se dočetl, že dědičné choroby jsou závažným problémem, se kterým se nedá stát pilotem.
Chci se tedy zeptat, zda je problém, když moje matka má cukrovku 2. třídy, dostala ji po porodu, zhruba ve třiceti letech. Sám cukrovku nemám (je mi 22), ale pokud vím, cukrovka je dědičná nemoc.

Děkuji za odpověď.



Dobrý den,

cukrovka je skutečně do jisté míry dědičná a je zde zvýšené riziko, že se ve vyšším věku vyskytně i u Vás.

Nicméně na riziku cukrovky 2. typu si podílí i další faktory, například obezita, nedostatek pohybu a další. Riziko cukrovky můžete rozhodujícím způsobem snížit střídmostí ve stravě a zdravým životním stylem.

Cukrovka 2. typu u Vaší matky rozhodně nebude bránit vydání 1. třídy zdravotní způsobilosti dopravního pilota. Kdyby tomu tak bylo, mnoho pilotů bychom neměli .... :-)

Přeji Vám mnoho zdaru ve výcviku na dopravního pilota a srdečně zdravím
David Melechovský

Dobrý den pane doktore.

Chtěla jsem se zeptat, zda pokud člověk pracoval jako dopravní pilot, poté byl léčen s depresí, zda je možné, aby znovu obdržel class 1 medical. Pokud je to možné, prosím napište za jakých podmínek je to možné.

Děkuji

Marketa



Dobrý den, Markéto,

deprese jsou v naší populaci časté a vyskytují se i mezi piloty. Přesto jde o závažné zdravotní potíže, které mohou bezpečnost letu narušit, jak se minulosti již opakovaně stalo.

Příslušné letecké předpisy nám říkají:

"Žadatelé s psychiatrickým stavem, jako jsou například:
1) afektivní poruchy;
se musí podrobit psychiatrickému vyhodnocení s uspokojivým výsledkem dříve, než může být provedeno přiznání způsobilos ti. Posouzení způsobilosti žadatelů o osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy se postoupí úřadu vydávajícímu průkazy způsobilosti;"

"Psychologické vyhodnocení může být vyžadováno jako součást nebo doplněk odborné psychiatrické nebo neurologické prohlídky."

"Zjištěná porucha nálady znamená nezpůsobilost. Po úplném uzdravení a podrobném individuálním posouzení lze zvážit přiznání způsobilosti s přihlédnutím k charakteru a závažnosti poruchy nálady. Je-li schválena stabilní udržovací léčba, bude třeba posoudit způsobilost s omezením pro vícepilotní provoz."

Pokud tedy dopravní pilot prodělá depresi, musí být vyšeřen psychiatrem a psychologem. Pokud tito konstatují, že došlo k úplnému uzdravení z deprese, potom může získat zpět první třídu. Podmínkou je ale souhlas Letecko-lékařské inspekce Úřadu pro civilní letectví. Pokud pacient má udržovací léčbu antidepresivy, potom smí obchodně létat jen ve vícečlenné posádce.

V tomto případě jde o závažné rozhodnutí, které patří do rukou zkušeného psychiatra a psychologa. Ve světle nedávných událostí je na pečlivost posouzení dbán zvláštní zřetel.

Držím panu pilototvi palce
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
chtěl bych se stát pilotem kluzáků,ale v současné době se oficiálně úspěšně léčím z depresí, beru pravidelně Velaxin,kdy po jeho nasazení se cítím skvěle bez depresí. Jinak dle mého lékaře fyzický stav mám naprosto výborný. Mohu i v případě této diagnózy projít úspěšně lékařským vyšetřením na pilota kluzáků? Předem děkuji za odpověď.O.,R.



Dobrý den, 
letecký předpis Part-MED říká:
c) Žadatelé s psychiatrickým stavem, jako jsou například:
1) afektivní poruchy;
se musí podrobit psychiatrickému vyhodnocení s uspokojivým výsledkem dříve, než může být provedeno přiznání způsobilosti.
2) způsobilost žadatelů o osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy s kterýmkoli ze stavů uvedených v písmeni c) výše se posoudí po konzultaci s úřadem vydávajícím průkazy způsobilosti.
Jinými slovy budete potřebovat vyjádření Vašeho ošetřujícího psychitra o stavu Vaší choroby ( nikoli o schopnosti řídit letoun). Váš letecký lékař musí potom konzultovat Váši nemoc s lékaři přímo na Úřadu pro civilní letectví, který vydá závěrečné rozhodnutí. 

Váš lék patří do skupiny léčiv zvaných SSRI. Tyto léky nesnižují pozornost a naoupak mírně zvyšují výkonnost pilota. Pro pilotování letadla nepředstavují riziko. Rizikem ale zůstvá Vaše deprese. Proto musí být vyhodnocení Vaším psychiatrem přiznivé, choroba musí být stabilní. V praxi jsou piloti s těmito léky pomalu uvlňováni pro provaz, děje se tak velmi pomalu a opatrně z pochopitelných důvodů.

V každém případě se nenechte odradit a o získání zdravotní způsobilosti se pokuste. Přeji Vám úspěch. Zdraví David Melechovský

Dobrý den, pane doktore,
chtěl jsem se zeptat, jestli je možné získat zdravotní způsobilost 2. třídy k výcviku PPL pro soukromé vrtulníky, pokud mám diabetes mellitus 1. stupně. Nemám žádné komplikace způsobené touto nemocí.
Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Jiří



Dobrý den, Jiří,

diabetes mellitus 1. typu je nutné léčit inzulínem. Riziko hypoglykémie v letadle je příliš vysoké. V tomto případě jsou předpisy zcela jednoznačné a nepřipouští výjimku. S inzulínem jako pilot létat nelze.

Je mi líto, že pro Vás nemám lepší zprávu.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Ddobry den pane doktore, 

letame (v Piperu bez pretlakove kabiny) pres Alpy ve vysce hranicici s moznosti nedostatku kysliku

Radeji bych si nejakou bombicku s kyslikem pro jistotu opatril ale mam strach, zda mohu normalne dychat cisty kyslik a nic se mi nestane, jinymi slovy, zda to, pro co se v letectvi uziva vyraz "kyslik", je proste opravdu 100procentni cisty 02.

Jsem (mozna je lepsi dnes uz rici ze byvaly) "divoky/cerny" potapec s pristrojem a z teorie, kterou jsem si kdysi sam nastudoval z knizek, si pamatuji, ze s pristrojem s uzavrenym kyslikovym okruhem (zadne bubliny), se smi jen do male hloubky, hrozi krece atp. Tedy nadychnout se 100 procentniho O2 ktery si nekde levne sezenu se bez toho se Vas na toto zeptat bojim. Postaci vase velmi strucna odpoved, nechci Vas obtezovat tim, abyste zde treba opakoval co jste jiz napsal nekam do clanku atp.
diky moc



Dobrý den,

kyslíkový systém je zařízení, na kterém závisí Váš život. Důsledky jeho selhání doporučuji si vyzkoušet v barokomoře.

Kromě toho, že to nařizuje předpis, tak také obava o vlastní život by mi nedovolila použít jiný systém, než certifikovaný. Nabídka na trhu je kolem 600 USD za přenosné sytémy. Jeho konstrukce není triviální a je to na dlouhou přednášku. Mnoho pilotů již zemřelo na selhání systému amatérské konstrukce, viz databáze NTSB.

V letectví se 100 % kyslík používá ( téměř 100% podle technologické čistoty) a používají se systémy kompenzující výšku. Ty míchají směs podle dosažené výšky. Čistý kyslík je toxický, ale ne při expozici, po kterou obvykle trvá let. Toxické křeče vznikají při dýchání kyslíku pod přetlakem nad 1,4 atm, například při ponoru. V letectví toto nehrozí.

Se srdečným pozdravem David Melechovský

Dobrý den mám dotaz, chtěl bych si příští rok udělat pilotní průkaz na ulla nebo motorový větroň, je mi 36 let, ale jsem 1/2 roku po totální edoprotéze kyčelního kloubu obou nohou, žádné zdravotní problémy nemám a chodím normálně do práce (lehce fyzicky namáhavá práce. Je toto překážkou?



Dobrý den, 
u jakýchkoliv následků po zraněních, postihujících kosti, klouby, svaly nebo šlachy a u některých anatomických defektů bude nutné funkční posouzení zdatnosti. Pokud je Vaše zdatnost přiměřená, nic nebrání Vaší kariéře pilota ultralightu nebo kluzáku. Funkční zdatností se myslí hybnost v dostatečném rozsahu umožňující pilotáž a svalová síla umožňující například vybrat vývrtku. Pokud by v tomto ohledu vznikly pochyby, je možné požádat o tak zvanou letecko-lékařskou zkoušku. V praxi probíhá tak, že si Vás zkušený examinátor Úřadu pro civilní letectví vezme do letadla a vy mu předvedete, že jste schopen ovládat letadlo.
S pozdravem David Melechovský

Dobrý den, pane doktore,

v mládí jsem se potýkal s epileptickými problémy - krátké absence a poté jednou epileptický záchvat. Následně nasazeny medikamenty a k dnešnímu dni jsem 20 let bez jakýchkoli neurologických problémů, 10 let mám řidičský průkaz, nemám žádná omezení. Po mnoho let (nepamatuji se již jak dlouho) nasazen pouze Orfiril 150 retard (1 tobolka/den) s reálnou možností plně vysadit. Dle mé ošetřující lékařky již toto dávkování postrádá téměř efekt. Chtěl bych se zeptat zda mám šanci získat osvědčení zdravotní způsobilosti 2.třídy (pro ULL, GLD)?
Předem moc děkuji za vaši odpověď.



Dobrý den, 
Předpis Část-MED požaduje: Žadatel s anamnézou epilepsie může být posouzen jako způsobilý, jestliže:
(1) má v anamnéze jediný afebrilní epileptiformní křečový záchvat s velmi nízkým uvažovaným rizikem recidivy;
(2) nejméně 10 let po vysazení léčby nedošlo k recidivě;
(3) neexistují důkazy o přetrvávající predispozici k epilepsii.
Žádná vyjímka není v tomto článku možná. Riziko recidivy záchvatu je vysoké a při řízení letadla znamená téměř jistou smrt pilota, cetujícho a ohrožení okolí. V mém oboru je mnoho diskutabilních opatření a vyjímek z nich, tato diagnoza ale nevyvolává žádné pochyby. Zatím nesplňujete požadavek 10 let bez záchvatu po ukončení léčby. Léky pro léčbu epilepsie jsou v kokpitu nepřijatelné.
Je mi líto, že Vám nemohu napsat povzbudivější zprávu. Být poslem špatných zpráv je někdy odvrácenou tváří mé práce. Je mi také líto, že se v mojí poradně nehromadí více povzbudivějších odpovědí na dotazy.
Zdraví Vás
David Melechovský

Zdravím Vás pane doktore, velmi se ve svých 30 letech zajímám o dráhu pilota dopravního letounu. Jelikož jsem na úplném začátku a základním požadavkem je perfektní zdravotní stav, mimo jiné, obracím se na Vás s amatérským dotazem: v dětství ( asi ve 12 letech ) jsem měl nehodu na horském kole, kdy jsem utrpěl náraz do hlavy. Z pečlivosti mých rodičů mi bylo provedeno EEG, kde byl zjištěn nález - následně jsem se léčil v PHA na epilepsii ( spíše příznaky ), neboť jsem nikdy neměl žádný záchvat, kdy bych omdlel a ztratil vědomí a měl doprovodné křeče, pouze forma ,,tiků očí´´. V 19 letech léčba ukončena, vysazen lék Orfiril, který jsem bral 1/2 ráno a 1/2 večer, EEG v pořádku, od té doby mám řidičské oprávnění vč. profesního průkazu. Tedy přes 11 let bez problémů a léčby, dodnes díky bohu žádné léky na nic neužívám, nicméně můj dotaz spíše skrývá strach z toho, zda to může mít vliv při posuzování zdrav. způsobilosti na 2. či 1. class? Sice jsem zde našel jeden článek ohledně epilepsie, ale je to zase jiný individuální případ. Předem děkuji za odpověď a připojuji se ke všem, kteří chválí Vás i Vaše stránky, je to opravdu velmi přínosné. Dále pokud by jste pro mě měl pozitivní zprávu, je možné u Vás získat vstupní prohlídku pro získání pilotního průkazu PPL?



Dobrý den, Davide.

Upřímě řečeno jsou informace, které jste mi napsal, podstatné a nutné se jimi zabývat. Je snadné si domyslet , co by znamenal epileptický záchvat u pilota. Proto jsou všichni letečtí lékaři velmi opatrní v těchto případech. Vy by jste potřeboval ale smysluplnou odpověď. Abych ji mohl podat, potřebuji prozkoumat Vaši zdravotní dokumentaci.

Předpis nám pro první třídu říká toto:

Epilepsie
(1) Diagnóza epilepsie znamená nezpůsobilost, pokud neexistují jednoznačné důkazy pro syndrom benigní dětské epilepsie, spojené s velmi nízkým výskytem recidiv, a vysazenou léčbou po dobu více než 10 let. Jeden nebo více záchvatů po 5. roce znamenají nezpůsobilost. V případě akutního symptomatického záchvatu křečí, u něhož lze předpokládat velmi nízké riziko recidivy, lze zvážit přiznání způsobilosti po neurologickém přezkoumání.
(2) Žadateli může být úřadem vydávajícím průkazy způsobilosti přiznána způsobilost s omezením pro vícepilotní provoz, pokud:
(i) má v anamnéze jediný afebrilní epileptiformní křečový záchvat;
(ii) nejméně 10 let po vysazení léčby nedošlo k recidivě;
(iii) neexistují důkazy o přetrvávající predispozici k epilepsii.

Pro druhou třídu toto:

Žadatel může být posouzen jako způsobilý, jestliže:
(1) má v anamnéze jediný afebrilní epileptiformní křečový záchvat s velmi nízkým uvažovaným rizikem recidivy;
(2) nejméně 10 let po vysazení léčby nedošlo k recidivě;
(3) neexistují důkazy o přetrvávající predispozici k epilepsii.
(b) Stavy se silným sklonem k mozkové dysfunkci

Pokud bychom byli schopni prokázat všechna fakta , která jste mi napslal do dotazu, určitá naděje by tu pro první třídu byla, ovšem jen a pouze pro vícepilotní provoz, nikoli například pro práci instruktora nebo pilota práškovacího letadla. Pro druhou třídu by to bylo snadnější a nadějnější.

První třídu zatím vydávat nemohu. Pro druhou třídu bych od Vás vyžadoval Vaši minulou zdravotní dokumentaci, čerstvé neurologické vyšetření a EEG.

V každém případě odpověď je komplikovaná a vyžaduje znalost detailů. Pokud by jste si chtěl přijít o tom popovídat, rád se Vám budu věnovat.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, vím že se nedá létat s epilepsií, ale rád bych se zeptal jak je to s podezřením na epilepsii s negativním výsledkem. Asi před rokem jsem totiž nevyspalý a na lačno požil marihuanu, následkem čehož jsem omdlel. Záchranka mě odvezla do nemocnice, kde mi však na CT ani na EEG nic nenašli. Doteď jsem od incidentu neměl žádné problémy a cítím se zcela zdravý. Rád bych se zeptal, jestli v takovéto situaci nebudu mít problémy se získáním zdravotní způsobilosti 2., případně 1. třídy. Předem děkuji za odpověď



Dobrý den,
pokud se při neurologickém vyšetření a na EEG nepotvrdilo podezření na epilepsii, není důvod se v tomto směru obávat, protože epilepsii nemáte.
Nevysvětlené stavy bezvědomí problém samozřejmě jsou a bývají důvodem k pečlivému vyšetření. Náhlé bezvědomí u pilota je samozřejmě smrtící událost.
Pokud jste ale požil ráno nevyspalý marihuanu a poté omdlel, takový kolaps má příčinu vysvětlitelnou a neznamená to nezpůsobilost.
Omlouvám se, ale dovolím, si ještě jednu poznámku. Pokud chcete být dopravní pilot a přebírat zodpovědnost za stovky cestujících, vyžaduje to určité kvality osobnosti. Užívání marihuany, zvláště poránu na lačno, pravdopodobně nebyl nejlepší nápad. Užíván marihuany je samozřejmě pro pilota také diskvalifikující. Já bych si asi za takto veselého kapitána do letadla také nesedl.
Zdraví david Melechovský

Dobrý den,
zajímá mne jestli je možné udělat vstupní prohlídku pro 1. třídu pokud mám hemofii A? Na internetu jsem našel, že není, ale na druhou stranu v dnešní době jsou hemofilici na prevenci, která toto omezení z velké části eliminuje. Jaký je Váš názor?
Děkuji J.P.



Dobrý den, 
podstatný je názor leteckého předpisu Part-MED, který říká:

c) Žadatelé s hematologickým stavem, j ako jsou:
1) koagulační, hemoragické nebo trombotické poruchy;
mohou být posouzeni jako způsobilí na základě leteckolékařského vyhodnocení s uspokojivým výsledkem.
d) Leteckolékařské poso uzení:
1) posouzení způsobilosti žadatelů o osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy s kterýmkoli ze stavů uvedených v písmeni c) výše se postoupí úřadu vydávajícímu průkazy z působilosti;

To znamená, že rozhodnutí zůstává na lékařích, kteří pracují na Úřadu pro civilní letectví (nikoli ULZ). Bohužel musím vyjádřit pochyby o tom, zda tam projdete vstupním vyšetřením pro 1. třídu s hemofilií. Dejte mi, prosím, vědět výsledek vyšetření, ať dopadne jakkoli.
Děkuji Vám a držím Vám Palce. Zdraví Vás David Melechovský

Dobrý den,
rád bych se zeptal. Mám jednu hypofunkční ledvinu která funguje asi tak na 10% procent - nemám ji vyřízlou, ani nemám žádnou jizvu... zdravotně mě nijak neomezuje. Jaká je šance( jestli nějaká vůbec je) že bych se mohl stát dopravním pilotem na strojích jako Airbus A320 apod.



Dobrý den,
k odpovědi je třeba vědět, z jakého důvodu je jedna ledvina nefunkční. Obecně je ověřit dostatečnou funkci druhé ledviny s pomocí krevních testů, dialýza není přijatelná. Potom nic nebrání vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy. Po vydání Osvědčení jsou nutné častější kontroly dostatečné funkce ledvin.
Přeji mnoho zdaru, zdraví
David Melechovský

Dobrý den,
rád bych se zeptal jestli dočasná hypoxie může způsobit trvalé poruchy zraku?
Věnuji se létání a potápění. Při nedávné diskusi s piloty jsem slyšel názor že pobyt v prostředí s nízkým obsahem kyslíku působí
odumírání očního nervu a tedy trvalé zhoršování zraku. Prý je to častý jev u stíhacích pilotů. Je to pravda?

U potápění na nádech je tělo vystaveno hypoxii která trvá desítky sekund až minuty. U závodního potápění na nádech dochází poměrně
často ke ztrátě vědomí závodníka z důvodu nedostatku kyslíku. Pokud by hypoxie u pilotů mohla způsobit trvalé zhoršení zraku,
myslíte že by toto nebezpečí platilo i pro potápění na nádech?

Ze zkušenosti své a svých kolegů o žádném takovém případu nevím a ve mně dostupné literatuře jsem žádnou informaci na toto téma
nenašel, proto jsem se obrátil na Vás.

Děkuji Vám. Váš
Pavel P.



Odpověď:
Dobrý den,
Vaše otázka je zajímavá, ale odpověď je obtížná.

Jednorázová hypoxie nebezpečná samozřejmě je. Základním životním orgánům , především mozku, chybí kyslík . Nejprve dojde k selhání funkce mozkových buněk, které se projeví známými změnami - trubicovité vidění, zešednutí zorného pole, poruchy rozumění smyslu řeči, poruchy rozhodování atd. atd. Pokud trvá hypoxie déle a selžou kompenzační mechanizmy, může dojít k nevratnému poškození těchto buněk a jejich smrti. V praxi se to projeví podle doby trvání akutní hypoxie - trvalými poruchami chování, intelektu, narušené sociální chování, později poruchy hybnosti. Dále se rozvine tak zvaný apalický syndrom - srdce buje, tělo je živé , ale vyšší nervové funkce včetně vědomí jsou mrtvé. Posledním stadiem je smrt.

Chronické vystavování hypoxii může vést postupně stejným směrem. V praxi to známe z onemocnění, které se jmenuje syndrom spánkové apnoe. Obezní lidem v noci tlačí tuk hltanu na patro a způsobuje zástavu dechu s opakovaným výskytem výrazné hypoxie. Kromě spánkových poruch vede toto onemocnění k nevratnému poškozování vyšších nervových funkcí, kam patří intelekt, sociální chování a změny osobnosti. Tito lidé jsou ale každou noc vystaveni mnoha atakám intenzivní hypoxie.

Zrak je vývojově stará složka mozkové funkce a tedy méně náročná na kyslík. K jejímu poškození dojde relativně pozdě. Při těchto následcích nebude poškození zraku vedoucím příznakem. Selhání zraku není náslekem hypoxie, ale kompenzačním mechanizmem - tělo šetří kyslík na vidění a posílá ho do jiných oblastí.

Protože se potápění na nádech, stejně jako létání, nemůžeme věnovat stejně intenzivně, jako obezní lidénočnímu spánku, pravděpodobně následky hypoxie nubudou pozorovatelné. Samozřejmě pokud nedochází k výrazné hypoxii spojené s bezvědomím.

Mým závěrem je, že pokud se při potápění či občasném létání nevystavujete bezvědomí, není třeba se obávat trvalých následků hypoxie. Je potřeba se obávat akutních následků - utonutí nebo havárie letadla. Pokud se při potápění opakovaně vystavujete stavu bezvědomí, toto riziko je podstatné a může dojít k poškození zdraví a především vyšší nervové činnosti.

S pozdravem
MUDr. david Melechovský

Dobry den pane doktore, 
rad bych se zeptal zdali je mozne nejak zmerit nachylnost k hypoxii, popr. je nejake omezeni ci hranice k ziskani PPL?



Dobrý den, 

náchylnost k hypoxii je možné změřit například v hypobarické komoře. Tedy tak, že Vás hypoxii vystavíme a pozorujeme Vaši výkonnost v čase trvání hypoxie. Taková měření jsou technicky náročná, provádí u vojenských pilotů, ale v u civilních k tomu není důvod a neprovádí se.

Letecké předpisy nám dovolují létat bez kyslíku nebo přetlakové kabiny do výšky 1000 ft (3000 m). Na maximálně 30 minut můžeme dokonce stoupat až do do výšky 13 000 ft, tedy asi 4 km. Tato hranice je stanovena relativně přísněji s ohledem na citlivější piloty a cestující. Pokud jste zdráv, nemůže v těchto výškách dojít k projevům hypoxie. Pokud jste tedy získal Osvědčení zdravotní způsobilosti a dodržujete výšky letu požadavené předpisem, není třeba se hypoxie obávat.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Vážený pán doktor, 

dovoľte mi najprv sa Vám poďakovať nielen za Vaše jasné a zrozumiteľné odpovede, ale aj - a to najmä - za ľahko pochopiteľné vysvetlenie Vám predloženému problému. Vďaka Vašimmu vysvetleniam medicína prestáva byť záhadná a stáva sa osožnou i pre bežného smrteľníka.

A keďže až na základe Vašich článkoch o hypoxii (najmä "Hypoxie při létání ve velkých výškách" ) som pochopil moje nereagovanie na kritickú situáciu na dialnici a stoický kľud počas nej, poprosím Vás o Váš názor, či je možné, aby aj "pozemšťan" s priemerným minútovým tepom 54 za 24 hodín (najnižší 45/min., najvyšší 65/min., váha 72 kg, muž)sa môže dostať pod vplyv hypoxie počas kľudnej jazdy autom po dialnici za slnečného dňa? 

Ďakujem za odpoveď a želám Vám, aby Vás Vaša práca ešte dlho interesovala.

S úctou

Jan U.



Dobrý den,
nejsem si jistý, zdali jsem správně porozuměl Vaší otázce.
Pokud jste zdráv, hypoxie nemůže nastat ve výšce pod 3000 metrů. Na zemi je to u zdravého a dýchajícího člověka nemožné. Hypoxie je spojená s poklesem celkového tlaku a s ním také s poklesem parciálního tlaku kyslíku ve vzduchu.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Zdravim Vas pan doktor,
dostal som na Vas referencie a tak si Vas dovolujem oslovit a poprosit radu. Do augusta minuleho roku som bol aktivnym dopravnym pilotom. Koncom oktobra som dostal infarkt pri ktorom sa zablokovala jedna z mensich ciev. Srdce ale zostalo neposkodene nakolko dodavku krvi nahradili kolateralne cievy. Samozrejme je mi jasne, ze na dialku nie je mozne posudit zdravotny stav, len som sa chcel opytat na Vas nazor, ci je mozne pokracovat v aktivnej leteckej aktivite aj po uvedenom zdravotnom hendikepe.
Dakujem



Dobrý den, pane kapitáne,
Váš dotaz je jednoduchý a srozumitelný, ale odpověď je komplikovaná. Nejlepší by bylo si o tom pohovořit osobně, pokud máte nějaké lékařské zprávy, vezměnte je s sebou.

V zásadě lze říci, že proběhlý infarkt srdeční už není jednoznačnou definitivní překážkou v létání. Riziko recidivy s katastrofálními následky je ale velké, proto podmínky návratu do kokpitu jsou vcelku pochopitelně náročné. Nesmíte mít žádné bolesti na hrudi a používat léky na ně. Výkonnost srdce musí zůstat zachovaná, to se měří na ultrazvuku. Nesmíte mít žádné aneuryzma na srdci nebo postiženou nehybnou část srdečního svalu. Musíte znovu prodělat katetrizační koronarografii, kde jsou přesně definované požadavky na průchodnost srdečních cév. Musíe prodělat perfuzní scintigrafii rsdce bez známky nedokrevnosti srdečního svalu.

Pokud by byl výsledek všech vyšetření příznivý, připadá v úvahu jen a pouze zdravotní způsobilost ve vícečetné posádce. Rád si s Vámi o tom pohovořím, pokud mě navštívíte a případně prodiskutuji Vaše výsledky vyšetření. Počítejte ale s tím, že obnovení zdravotní způsobilosti po infarktu je komplikovaná procedura, která bude vyžadovat více lékařských vyšetření a času.
Srdečně zdraví David Melechovský

Vážený pane doktore,
prosím o informativní stanovisko k následujícímu problému. Můj kolega (48let) je aktivním pilotem ULL s příslušnou zdravotní způsobilostí pro tento druh létajících zařízení. Před cca měsícem byl postižen "slabším" infarktem (bohužel nevím jakého typu) - po prvních příznacích se do nemocnice dopravil sám v čase cca 2-3 hod,kde mu byl tento tzv. "slabší" infarkt diagnostikován. Následně byla provedena angioplastika a zaveden stent. Pobyt v nemocnici cca 5 dnů, v současné době v domácím léčení plní rehabilitační program (zvyšování zátěže) a je bez dalších problémů. Jsem si vědom, že se jedná o laický popis situace, ale i tak prosím o Váš názor, zda v případě, že nenastanou žádné jiné zdravotní komplikace, existuje ještě šance na obnovení průkazu zdravotní způsobilosti 2.třídy pro ULL, nebo je létání na ULL z důvodu výše popsaných událostí, tj. neudělení zdravotní způsobilosti, navždy vyloučeno.
Děkuji. S pozdravem
Ing. K.



Odpověď:
Dobrý den,
ani infarkt srdečního svalu dnes již není dejinitivně diskvalifikující pro létání.
V průběhu vyšetření je potřeba posoudit stav a výkon srdečního svalu, stav věnčitých tepen a úspěšnost použité léčby. Obvykle bývá potřebné více různých vyšetření včetně ergometrie, ultrazvuju srdce, Holter-EKG, případně perfuzní sken rdce nebo koronarografie. Závěrečné rozhodnutí může vydat pouze Úřad pro civilní letectví.
Zdraví Vás 
David Melechovský

Dobrý den, chystám se na dráhu profesionálního pilota, nicméně u mě byla diagnostikována jícnová kýla (hyátová hernie). Čeká mě tedy nemálo komplikovaná operace žaludku a zajímalo by mě, když nebudou žádné komplikace, jestli bude možné s kariérou počítat?

Předem moc děkuji za odpověď



Dobrý den, 

rozlišjeme dva základní druhy jícnových (hiátových) kýl, skluzné a paraoesofageální. Ty první neohrožují bezpečnost našeho letu, ty druhé ano. V každém případě se jedná ale o problém dočasný, který by měla operace vyřešit. Operace jícnové kýly patří mezi ty méně kompliované. Sám jsem je prováděl a výsledky byly velmi dobré. Není třeba se obávat, že by jícnová kýla ohrozila Vaši kariéru pilota.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
Právě jsem úspěšně absolvoval na Vaše doporučení prohlídku zdravotní způsobilosti 1. třídy v Košicích. Vše proběhlo úplně vpohodě hlavně bez psychotestů, na žádném oddělení jsem nečekal déle než pár minut (všude jsem měl prioritu před ostatními pacienty- což bylo velmi příjemné) a zhruba za 6 hodin jsem byl hotový s veškerým všetřením a s medical 1 v kapse!
Všem kdo se uchází o medical 1 můžu jen doporučit a Vám bych velmi rád poděkoval za doporučení a ušetření nervů a snad i peněz jelikož jsem platil za toto vyšetření 281 euro ( cca 7 500 kc ).
Rád bych k Vám chodit na pravidelné prohlídky - stačí přijít za rok nebo se u vás mám zastavit se zprávou od doktora z Košic a s průkazem medical 1. 
Děkuji Jan 



Dobrý den,

děkuji za zprávu, rád tyto zkušenosti předávám dalším pilotům.
Gratuluji k získání první třídy. K obnovení stačí přijít za rok.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, jelikož jsem četl že barvocit se testuje jen při vstupní prohlídce, tak mě zajímá při vstupní prohlídce pro každou prohlídku zvlášť (LAPL,PPL,CPL,ATPL) nebo jen ku příkladu u PPL a potom už ne? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
 
vyšetření barvocitu se provádí při každé vstupní prohlíce. Pokud tedy máte 2. třídu a jdete na vstupní vyšetření 1. třídy, vyšetření bude provedeno znovu. Nicméně barvocit se někdy vyšetřuje i při klinické indikaci, to znamená pokud je k němu nějaký zdravotní důvod. U LAPL se barvocit vyšetřovat nemusí.
 
Přeji mnoho zdaru a srdešně zdravím

David Melechovský

Dobrý den pane doktore,

Kdy je podle letckých doktorů nejlépe začít létat ať už s malými letadly a nebo kluzáky(myslím od kolika let)?



Dobrý den, 

létat je možné bezpěčně od věku, kdy je pilot dostatečně mentálně vyspělý k tomu, aby si uvědomoval důsledky svého jednání. To může být u každého v jiném věku. Na druhou stranu pilotáž letadla nevyžaduje mnohaleté studium a životní zkušenosti. Navíc mladý člověk má lepší schopnosti učit se a také motorické dovednosti jsou na prahu dospělosti nejlepší.

Předpisy říkají, že na kluzácích musíte dosáhnout věku nejméně 15 let v roce zahájení výcviku. Pro soukromého pilota motorovýh letadel můžete být zařazen do výcviku v kalendářním roce, v němž dosáhne věku 16 let. Pilotní průkaz je možné získat v 17 letech.

Praxe ukazuje, že tyto věkové hranice jsou dobře nastavené, protože tito mladí piloti nemají více nehod, než ti starší.

Se srdečným pozdravem
David Melechovský

Dobrý den,

rád bych se Vás zeptal, zda mám šanci získat zdravotní způsobilost1. třídy pro pilota vrtulníků, pokud mám místo předních dvou zubů keramické implantáty a celkově můj chrup není vynikající. Mnohokrát děkuji za jakoukoliv informaci a přeji nádherný den M.K.



Dobrý den,
stav Vašeho chrupu není překážkou pro získání 1. třídy zdravotní způsobilosti, zvláště pokud je správně ošetřen stomatologem.
S pozdravem
David Melechovský

Vážený pane doktore,
absolvuji kurs PPL(A). Při nácviku manévrů jako zatáčky 60 stupňů, vybrání pádu, vývrtky ... se mi dělá nevolno. Je obecně možné se nějakým způsobem ... tréninkem ... těchto pocit nevolnosti zbavit ??
Děkuji za radu.



Dobrý den, Martine,

vaše obtíže nejsou vyjímečné, spíše naopak . Dobré je, že s pokračujícím výcvikem se to bude postupně zlepšovat.

Těmto obtížím říkáme kinetóza a o ní jsem napsal článek, najdete jej zde : http://www.leteckylekar.cz/kapitoly-z-letecke-mediciny/47-kinetoza-letadlova-nemoc.html .

Najdete tam odpověď na všechny svoje otázky. Pokud by jste měl další, ozvěte se.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobry den, pane doktore,

Je Klinefelteruv syndrom prekazkou k ziskani Medical Class 1 nebo 2?
Je lecba testosteronem u profesionalnich pilotu akceptovana?

Diky,
Petr



Dobrý den, 
podle mého názoru Klinefelterův syndrom sám o sobě není překážkou pro získání Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy. Pouze je nutné ověřit některé vzácnější komplikace tohoto syndromu, například srdeční, metabolické atd. 
Srdečně zdraví David Melechovský

Zdravím, na tuhle otázku bude možná těžké odpovědět. Kolik procent lidí dostane medical class 1 (tzn. je úspěšných v prohlídce)? Pokud nevíte přesně, stačí i hrubý odhad.
S pozdravem, Daniel



Dobrý den,

Děkuji za zajímavou otázku. Je třeba rozlišovat vstupní vyšetření a obnovení. Vstupní vyšetření 1. třídy zatím neprovádím.

Podle standardů americké FAA, jak byl prezentován na posledním kongresu FAA, je požadavkem na letecké lékaře, aby při obnovení zdravotní způsobilosti odešlo 95% ze všech pilotů s medicalem v ruce. U zbylých 5ti procent se očekává potřebné doplnění informací o zdraví, zdravotní dokumentace a podrobnější vyšetření. Po důkladnějším zhodnocení zdraví pacienta získává medical 99,9 %. Pokud jsou výsledky lékaře výrazně jiné, FAA podrobněji kontroluje jeho práci.

Protože jsou evropská pravidla velmi podobná, dají se očekávat stejné výsledky. Tyto standardy rozhodně splňuji. Pokud vezmeme v úvahu pouze obnovení 1. třídy, tam je situace ještě lepší. Piloti s již vydanou 1. třídou jsou pod pravidelným soustavným zdravotním dohledem. Jejich případné zdravotní problémy jsou tedy už často známy a jsou v soustavné léčbě. Navíc jsou obvykle lépe informováni o principech naší práce a lépe spolupracují. Ve výsledku potom odhadem 99% pilotů odejde z mojí ordinace s vydaným medicalem. Od zbylého 1% musím žádat nějaké vyšetření nebo doplnění infomací.

Protože obnovování 1. třídy provádím teprve asi rok a půl, dosud žádný z mých pacientů nepřišel trvale o první třídu. Myslím, že je to především excelentní výsledek mých kolegů lékařů ve všech oborech medicíny, se kterými spolupracuji a kteří dobře pečují o své pacienty. Jim patří poděkování.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Vážený pane doktore,
snad jednoduchý dotaz. Nosím kontaktní čočky -4,25 D na obě oči. Je to problém pro získání lékařské prohlídky pro licenci na kluzáky GLD?
Děkuji a přeji Vám příjemný den
S pozdravem
Ing. Ondřej Kozub
Chotěboř



Dobrý den, 
pro získání 2. třídy zdravotní způsobilosti nejsou stanoveny žádné limity počtu dioptrií na Vašich brýlích.
Rozhodující je pouze kvalita Vašeho vidění ve Vašich brýlích. To znamená, že není rozhodující, kolik máte dioptrií, ale jak ve svých brýlích vidíte.
Se srdečným pozdravem David Melechovský

Je pravda , že při kouření cigarety v letadle ve velké výšce může člověk omdlít? Stalo se to někdy?



Odpověď:
Cigareta zhoršuje citlivost na hypoxii.

Hemoglobin je červené krevní bavivo, které přenáší kyslík. Kuřáci mají 5-20% hemoglobinu trvale znehodnoceno oxidem uhlenatým. Jejich krev je méně schopna dodávat tkáním kyslík a příznaky hypoxie nastanou dříve.

Pokud letíš ve výšce nad 3000 m v nepřetlakované kabině a zapálíš si cigaretu, urychlíš nástup hypoxie a může dojít až ke ztrátě vědomí. Historky o pilotech v bezvědomí ve střemhlavém letu s cigaretou v ústech patří k plachtařské latině, přesto mají logický základ.

Poučení je : především nelétejte nad 3000 m bez kyslíku. Kouřit je nezdravé, ale cigareta není pro pilota zakázána jak omamná látka.
David Melechovský

Dobrý den,
existuje nějaká hranice krátkozrakosti, za kterou už není možné získat Osvědčení zdravotní způsobilosti II. třídy? Chtěla bych absolvovat parašutistický kurs zakončený seskokem z 1200-1500 m.
Děkuji



Dobrý den, není žádné omezení pro počet dioptrií Vašich brýlí. Je nutné, aby jste měla brýle, které Vám umožní přečíst 9 mm vysoké písmo na 6 metrů. Pokud máte pochybnosti o kvalitě svých brýlí, požádejte svého očního lékaře o vyšetření. V opačném případě Vaše krátkozrakost nebrání věnovat se parašutismu. Zdraví Vás
David Melechovský

Dobrý den pane doktore,
ráda bych se informovala, zda je překážka pro úspěšné absolvování zdravotní způsobilosti II. stupně (pro práci stewardky)krátkozrakost. Mám dioptrie na obou očích - 3.25 a žádné problémy nemám, nosím kontaktní čočky také bez problémů. Děkuji za odpověď

S pozdravem 
K. Černochová



Dobrý den, 
Vaše refrakční vada není překážkou pro vydání Osvědčení.
Přeji mnoho úspěchů při práci palubní průvodčí. Zdraví
David Melechovský

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem týkající se mého zraku,jsem krátozraký a hodnoty u pravého oka sféra dioptrie 1,5, cylindr 1 DP, osa 50 u levého oka sféra dioptrie 3,25, cylindr Dp 1, osa 165. Dokážete mi na základě těchto informací odpovědět zda bych se mohl věnovat létání minimálně na sportovní úrovni, popřípadě jako obchodní pilot vrtulníku? Děkuji za odpověď. S pozdravem David



Dobrý den, 
hodnoty refrakčních vad Vašich očí, které jste mi poslal, nebrání v získání Osvědčení zdravotní způsobilosti 2. a také 1. třídy. Přeji Vám úspěšnou kariéru pilota vrtulníku.

David Melechovský

Dobrý den pane doktore, máme na vás dotaz, zda je krátkozrakost překážkou pro získání zdravotní způsobilosti 2.třídy? Když jsem si zjišťoval informace na netu, někdo tvrdil že hraniční jsou 3dioptrie, někdo že hraniční je 6dioptrií. Nosím kontaktní čočky, pravé oko mám -6.00, levé -4.75.
Děkuji za informaci.



Dobrý den,
pro létání s ultralighty není stanoveno žádné omezení pro počet dioptrií oční vady ostrosti. Pokud nepřečtete písmo 60 mm vysoké na vzdálenost 6 metrů, je vhodné prodělat vyšetření očním lékařem. Omezení, o kterých píšete, jsou stanoveny pouze pro piloty "dospělých" letadel. Myslím, že nic nebrání Vaší kariéře pilota ultralightu.
Přeji Vám mnoho šťastných přistání.
S pozdravem
David Melechovský

Dobrý deň,

Rád by som sa Vás opýtal, či sú kŕčové žily na nohe v oblasti kolena (vnútorná strana nohy) diskvalifikujúci faktor na vstupnej prehliadke 1. triedy. Mám 21 rokov, BMI 30-31, spravili sa mi v čase, keď som mal cca 17-18 rokov a vyššiu hmotnosť. Oblasť výskytu je asi o polovicu menšia ako dlaň ruky. Bol som s tým už u špecialistu, ktorý tvrdil, že sa nejedná o veľký problém a na jeseň mi to zoperujú, podviažu a odstránia. K letecko-lekárskej prehliadke sa mi však vyjadriť nevedel.
Bolo mi tiež robené sono, kde mi napísali

"CCDS:
HVS DK bilat. bez známok aktívnej resp. prekonanej HVT, reakcie na periférne augmentácie primerané, bez refluxu počas Valsavovho man.; lumeny voľne priechodné a komprimovateľné.
SFJ vľavo sufic.; vpravo insufic. SFJ a VSM s jej kmeňovou varikozitou mapované Cockett perf. na predkolení bilat. bez známok insufic."

Za odpoveď a ochotu poradiť veľmi pekne ďakujem!



Dobrý den, 
křečové žíly (varixy) na dolních končetinách nejsou překážkou pro vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti. Nemusíte mít obavy. Doporučuji pokračovat v redukci tělesné hmotnosti. Komplikace provázející obezitu, jaká trombóza hlubokých žil dolních končetin a pod.) by mohly předčasně ohrozit Vaši kariéru.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
Před třemi lety se mi objevila v moči krev, to asi po třech dnech pominulo. Podstoupil jsem nějaká vyšetření, ale lékaři mi nic, kromě toho, že mám v moči bílkoviny nezjistili. Jinak je funkce ledvin v pořádku. Od té doby jednou za rok chodím dávat vzorek moči na nefrologii kvůli bílkovinám.

Mohlo by to bránit k získání osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy?

Děkuji předem za odpověď



Dobrý den, 
pokud se nezjistilo žádné závažnější onemocnění, které způsobuje přítomnost krve v moči, velmi pravděpodobně nebude bránit získání 1. třídy zdravotní způsobilosti. Přítomnost krve v moči je příznak, nikoli nemoc. Pokud není projevem závažné nemoci, nemůže ohrozit bezpečnost Vašeho letu. K vstupnímu vyšetření si vezměte s sebou zdravotní dokumentaci o prodělaných vyšetřeních.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda pro získání zdravotní způsobilosti 2. třídy pro PPL(A) je překážkou glaukom.

A dále zda je problém, že jsem v dětství podstoupil léčbu krevní sraženiny na mozku po úrazu hlavy. Byla léčena léky pro snížení srážlivosti krve a v době léčby se projevovala bolestmi hlavy. Žádné jiné problémy nebyli diagnostikovány. Léčba byla úspěšná a více než 20 let již problémy s bolestmi hlavy nemám.



Dobrý den, 
předpis Část-MED se glaukomu zmiňuje pouze v té souvislosti, že pperace glaukomu znamená nezpůsobilost. Přiznání způsobilosti lze zvážit po 6 měsících od úspěšného výkonu. Lze požadovat sledování. Samotné zvýšení nitroočního tlaku tedy předpis neřeší. Na druhou stranu je nutné vyloučit některé následky glaukomu. Nepřijatelné jsou již zjištěné výpadky zorného pole a postižení optického nervu. Nesprávné hodnoty nitroočního tlaku jsou léčitelné a pro všechny třídy budou překážkou pouze dočasnou do vyléčení. Nutné jsou potom častější kontroly nitroočního tlaku.

Nitrolební sraženina v minulosti je problém závažný. K každém případě bude vyžadováno vyšetření neurologické, EEG a také výpočetní tomografií. Nitrolebních sraženin potraumatických rozeznáváme více typů - epidurální, subdurální, intracerebrální, následky se od sebe zásadně liší a proto nelze na Vaši otázku obecně odpovědět. Záleží na rozsahu jizvy, lokalizaci, přítomných změnách. Prakticky jakékoli obtíže po těchto poraněních jsou diskvalifikující. Mám zkušenosti s konkrétními pacienty, že následky těchto poranění jsou posuzovány velmi pečlivě. Hlavním rizikem pro létání je zde poúrazová epilepsie, která se může projevit i desítky let po poranění. Pro posuzování těchto následků existují přesné tabulky a definované postupy. Důleřité jsou okolnosti a přesný druh poranění.
Přesto se neneche odradit a o získání Osvědčení se pokuste.
S pozdravem
David Melechovský

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať či mi môže pri získaní 1.
triedy robiť problém krivá priepažka v nose.
Ďakujem.



Dobrý den, 
vybočená nosní přepážka je velmi častý stav, u většiny pacientů bývá přítomná již od narození, v menšině případů k deviaci dojde v důsledku nejrůznějších poranění nosu. Za nemoc ji lze považovat pouze pokud působí nějaké obtíže. Rozhodně nemůže bránit vydání 1. třídy.
Hlavně u pacientů s alergiemi obtíže s oteklými sliznicemi zhoršuje a narůstá často potřeba užívání nosních kapek a sprejů vedoucích často k návyku na tyto preparáty. Projevem vybočené přepážky bývá zhoršená nosní průchodnost až neprůchodnost, většinou jednostranná (na straně vybočení jsou obtíže horší), opakované rýmy či záněty vedlejších dutin nosních, bolesti hlavy, krvácení z nosu, chrápání.
Všechny tyto příznaky jsou léčitelné a nebudou bánit Vaší kariéře dopravního pilota. Přeji mnoho zdaru ve studiu a v létání.
S pozdravem David Melechovský

Dobrý den, 
rád bych se zeptal jestli mám šanci úspěšně projít zdravotní prohlídkou 1. třídy, když mám zvýšenou kyselinu močovou v krvi, a když jsem jako malý byl astmatik. Astmatem netrpí již přes 8 let, a záchvaty jsem neměl.
Děkuji za odpověď a s pozdravem Lukáš



Dobrý den , 
zvýšená hladina kyselniny močová není překážkou pro vydání Osvědčení, pokuje její hladina dobře kontrolována s pomocí léků nebo diety.

Astma a 1. třída zdravotní způsobilosti : předpis ukládá povinost vyšetření pneumologem, které obsahuje i spirometrické vyšetření a někdy také spirometrické vyšetření po námaze. Podmínkou pro vydání osvědčení je nepřítomnost astmatických záchvatů v posledních 5 letech, nekouřit a přijatelné výsledky těchto testů. Aceprována je léčba s pomocí bronchodilatancií a inhalačních kortikoidů. Není možná léčba s pomocí kortikoidů v tabletách. Akceptovány jsou některé moderní způsoby léčby, jako termoplastika průdušek, imunomodulační léčba a jiné.

Podle Vašeho dotazu by Vaše zdravotní obtíže neměly být překážkou pro vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy.
S pozdravem David Melechovský

Dobrý den,
rád bych šel na laserovou korekci krátkozrakosti (-1,75 a -2,3 dioptrie), abych nebyl závislý na kontaktních čočkách a brýlích. Mám Medical class-1 platný do konce ledna 2015. Chtěl bych se Vás zeptat, jak dlouho po zákroku nebudu smět létat a jestli zákrok může mít v budoucnu nějaké nežádoucí účinky?

Děkuji za odpověď

Filip



Dobrý den,

laserové operace očí prodělaly značný pokrok, dnes jsou bezpečné, výsledky jdou velmi dobré a komplikací po operaci je málo.

Po laserové operaci očí není stanovena přesná lhůta, po kterou se nesmí létat. Je zde ale požadavek, že rohovka musí být zahojená a zrak musí být po operaci již stabilní. Hojení obvykle trvá minimálně šest týdnů po operaci, kdy je pilot obvykle nezpůsobilý k letu.

Po asi šesti týdnech vyžadujeme vyšetření očním lékařem, který se orientuje v letecké medicíně. Nemůže to být lékař, který vás operoval. Tento vás vyšetří, zjistí stav rohovky, kvalitu vidění a vyloučí komplikace po operaci. Poté už může letecký lékař uvolnit pilota do provozu.

Profesionální piloty je třeba upozornit, že tyto operace sice mají málo komplikací, ale komplkace se stále vyskytují. Jednou z nich je například nepravidelný tvar rohovky, který způsobí trvalou neostrost zraku, kterou nelze korigovat brýlemi. Taková komplikace může znamenat trvalou ztrátu způsobilosti a zaměstnání. Takové riziko je malé, ale ne nulové.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda mohu získat způsobilost 1. třídy, když u mě byla zjištěna Leidenská mutace.
(Přesný nález:
Mutace FV-Leiden (1691 G>A)/heterozygot
Mutace MTHFR (677 C>T)/heterozygot)
Žilní trombózu, ani jiné problémy se srážlivostí krve jsem dosud nikdy neměl.
Zdravím a předem děkuji za odpověď.
Petr



Dobrý den, 
předpis Část-MED se o laidenské mutaci nezmiňuje. Říká pouze:
c) Žadatelé s hematologickým stavem, jako jsou:
1) koagulační, hemoragické nebo trombotické poruchy;
mohou být posouzeni jako způsobilí na základě leteckolékařského vyhodnocení s uspokojivým výsledkem.
d) Leteckolékařské posouzení:
1) posouzení způsobilosti žadatelů o osvědčení zdravotní způsobilosti 1. třídy s kterýmkoli ze stavů uvedených
v písmeni c) výše se postoupí úřadu vydávajícímu průkazy způsobilosti;

Rozhodnutí tedy zůstává na individuálním posouzení Úřadu pro civilní letectví. V praxi jsem se zatím s tímto problémem nesetkal. 

Ve Vaší situaci bych já uvažoval takto: jako heterozygot máte 8x zvýšené riziko flebotrombozy. Toto riziko by bylo ve skutečnosti podstatně větší, protože povolání pilota je rizikové pro vznik flebotrombozy samo o sobě. Pilot musí dlouhé hodiny sedět bez pohybu a v kabině přetlakovaného letadla jej dehydratuje klimatizace a omezený přísun tekutin. Proběhlá flebotromboza znamená diskvalifikaci z létání minimálně na 2 roky, ve Vašem případě ale s Leidenskou mutací trvale, protože by jste pravděpodobně trvale musel užívat antikoagulační léčbu. Po takové příhodě by jste přišel o zaměstnání a také všechny prostředky, které jste investoval do výcviku. Toto riziko se mi jeví jako neúnosně vysoké. Pokud stojíte o moji radu, létejte jen pro radost a vzpomínejte na mně v dobrém.
Zdraví Vás
David Melechovský

Dobrý den pane doktore,
mám Leidenskou mutaci a v době letu (cca 2 - 3 hod.) budu ve II. trimestru těhotenství. Píchám si Fraxiparine 0,3 ml. 
Je v tomto případě nějaké zvýšené riziko?
Předem děkuji za opdověď.
Iva Š.



Dobrý den,
let s dopravním letadlem provází několik rizikových faktorů spojených s tromboembolií: imobilizace v úžkém prostoru sedadla, dehydratující účinek suchého vzduchu v kabině a omezování příjmu tekutin během cesty. Nárůst rizika může být v souvislosti s těhotentvím a genovou mutací značně vysoký. Užití Fraxiparine je rozhodně vhodné. Současně doporučuji přijímat během letu dostatek tekutin. Často se doporučuje provádět cviky a dechová cvičení, která jsou vymyšlená pro omezený prostor pro cestující v letadle a riziko tromboembolie snižují. Popsaná jsou například zde : http://life.ihned.cz/c1-44477070-nekolik-tipu-jak-se-po-ceste-letadlem-citit-svezi . Vhodné je také podle možnosti se projít během letu uličkou mezi sedadly a podobně.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může stát pilotem i člověk u kterého byla zjištěna Leidenská mutace a který má poúrazový šedý zákal a ochrnutou zornici v pravém oku. Brýle nenosí a při lékařských kontrolách čte 6/6. Úraz se stal před 7 lety a synovi je nyní 21 let. Děkuji za odpověd'.



Dobrý den,

v tuto chvíli Úřad pro civilní letectví v České republice nedávno informoval letecké lékaře o svém rozhodnutí: pro první třídu je Leidenská mutace nepřijatelná. Pro druhou třídu bude vydáno omezení s maximální dobou letu 3 hodiny. Je možné, že toto rozhodnutí se v budoucnosti změní.
Pokud jde o úraz oka, důležité bude vyšetření očním lékařem. Pokud postižené oko čte 6/6, je to normální vidění. Pro druhou třídu to nebude problém, pokud nepostižené oko je zdravé bez jiných postižení. Pro první třídu je obtížné na základě Vašich informací odpovědět, nejsou dostatečné. Rozhodující bude podrobný nález očního lékaře.
Přeji mnoho zdaru při vyšetření. Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den,
patří lék Aerius mezi antihistaminika ? (V příbalovém letáku není napsáno, že by to bylo antihistaminikum).
Mám jej od alergologa pro sezónní obtíže s alerg. rýmou.
Mohu ho užívat nebo ho musím vysadit (nebo v problémových měsících nelétat) ?



Dobrý den, 
Aerius patří mezi antihistaminika. Nově byl Aerius schválen Úřadem jako přijtelný pro členy posádek letadel a můžete jej při létání užívat, pokud to schválil Váš letecký lékař. Nutné je nezvyšovat doporučenou dávku léku.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,
rád bych se zeptal, která instituce v čr analyzuje letecké nehody z hlediska přítomnosti alkoholu nebo drog v těle pilota ?
Děkuji



Dobrý den, 
letecké nehody vyšetřuje Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Alkohol je vyšetřován ve spolupráci s Vojenským ústavem soudního lékařství.
S pozdravem
David Melechovský

Dobrý den pane Melechovský,

rád bych se Vás zeptal o upřesnění jednoho tvrzení. Rád bych si udělal 1. zdravotní třídu a známý mi tvrdil, že pokud bych šel na vyšetření do XXX a následně bych začal chodit k Vám na každoroční obnovování 1 třídy, tak pokud by to z jakéhokoliv důvodu následující roky nebylo u Vás možné, tak bych musel na XXX projít celou procedurou jako při vstupním vyšetření tzn. psychotesty znova a nebylo by možné pouze prodloužit. Pokud by to tak opravdu bylo, platí to tak samo i pro vyšetření provedené ve Vídni?

Děkuji mnohokráte za odpověď



Dobrý den,

tato otázka je mi kladena překvapivě často. V naší zemi jsou si piloti málo vědomi svých práv a je třeba v tomto směru dělat osvětu.

Rozhodně se nemusíte se obávat. S ničím podobným jsem se dosud nesetkal. Letecký předpis Část-MED jednoznačně definuje, jaká vyšetření jsou pro obnovení zdravotní způsobilosti nezbytná. Tento předpis Vám zaručuje, že můžete obnovit svoji zdravotní způsobilost u jakéhokoli leteckého lékaře v Evropské unii, který má rozšířené pověření pro 1. třídu. Nikdy nemůžete být šikanován jen proto, že jste si vybral jiného lékaře. To by byl kriminální čin. Využívejte svých práv. Můžete být kdykoli vyšetřen u mně nebo ve Vídni nebo třeba v Portugalsku, kdekoli v EU . Záleží pouze na Vašich potřebách. Změna lékaře nesmí být důvodem k rozšiřování požadavků na Vás.

Vstupní vyšetření musíte opakovat pouze v případě, že Vaše zdravotní způsobilost pozbyla platnosti na dobu delší 5 let. Jinak by byl takový požadavek neoprávněný.

Paušální testování psychotesty bez neurologického, psychologického nebo psychiatrického zdravotního důvodu je v rozporu s předpisem Část-MED. Pokud by jste mu byl kdekoli vystaven, stěžujte si na Úřadu pro civilní letectví, případně přímo u Evropské agentury pro bezpečnost letectví, která je pověřena kontrolou nad dodržováním společných evropských nařízení.

Pokud by jste se kdokoli s podobnými praktikami setkal, informujte mě, prosím.

Přeji mnoho zdaru v létání a budu rád, když se potkáme v mé ordinaci.

Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den,

Skrze vyhledávač jsem se snažil na této poradně najít dotaz, abych nepsal nový, ale nenašel jsem.

Na krku se mi udělal taková boulička, zatím jsem pouze vyhledával na internetu, ale chystám se za lékařem. V případě, že by bylo nutné chirurgické odstranění, prý se jedná o zákrok pod lokálním umrtvením, jaké omezení z toho plyne pro létání. 

Nemám zkušenosti vůbec s hojením a chováním se k místo po zákroku.

Díky a zase někdy osobně, pěkný den :)



Dobrý den, 
po lokální anestezii se doporučuje nelétat 12 hodin. 
Pokud se jednalo o odstranění nádorku v podkoží nebo uzliny, potom můžete po 12 hodinách bezpečně létat. Pokud se jednalo o rozsáhlejší operaci, zavolejte mi a poradím Vám.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den,
pokud bych si udělal Medical class 1 v Rakousku, mohu si ho prodloužit v České republice? 
Mockrát děkuji za odpověď!



Dobrý den, 
u nás můžeme prodloužit všechny medicaly vydané v kterékoli zemi Evropské unii.
Se srdečným pozdravem
David Melehovský

Dobrý den,
mám vystavený medical pro GLD a ULLa na jeden rok. Ale pro LAPL to mám na dva roky. Pokud nebudu létat kluzáky mohu přijít na prohlídku až za dva roky? Děkuji V.P.



Dobrý den, 

průkaz LAPL není v České republice dosud vydáván a jeho zavedení je odloženo do 8.4.2015. 
Pilot kluzáku musí z rozhodnutí Úřadu pro civilní letectví musí nově získávat Osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy (dříve určené pouze pro piloty PPL) podle předpisu Part-MED. 
Je to trochu komplikované. Nicméně se to pokusím zjednodušit. Podívejte se na Osvědčení zdravotní způsobilosti a zjistěte, podle kterého předpisu je vydáno. Pokud máte staré Osvědčení podle předpisu L1 nebo JAR-FCL3, musíte prodělat po zkončení jeho platnosti vyšetření pro vydání 2. třídy podle Part-MED. Pokud máte už vyšetření podle Part-MED, jeho platnost pro GLD končí dnem uvedeným pro 2. třídu. Platnost pro ULL není v průkazu vyznačena. Trvá 5 leto do 30 let věku, 2 roky do 60 let a poté jeden rok.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den,
V minulosti jsem míval migrény (nikdy jsem v jejich důsledku neztratil vědomí ani se nedostal do stavu, že bych nebyl schopný reagovat). Ale v lékařské dokumentaci mám záznam o pokusech je léčit (nic stejně nepomáhalo, takže jsem pokusy brzy vzdal). Mám šanci získat na UZL II. třídu pro PPL? Předem díky.



Dobrý den, 
součástí vyšetření před vydáním Osvědčení zdravotní způsobilosti II. třídy na ULZ je neurologické vyšetření. Vaše obtíže nesmějí mít tak závažný charakter, aby ohrozily bezpečnost letu. Současně neurolog Vás vyšetří a pokud nezjistí závažné odchylky ve fungování Vaší nervové soustavy, bude Vám vydáno Osvědčení.
Přeji mnoho leteckých úspěchů
David Melechovský

Dobrý den.
Nevidím na jeno oko (monokulus). Je možné s tímto udělat průkaz na paraglide, případně prošel bych prohlídkou pro parašutisty? Děkuji



Dobrý den, je možné rekreačně létat s jedním okem a získat Osvědčení zdravotní způsobilosti. Podmínkou je naprosté zdraví jednoho oka, které by měl potvrdit oční lékař. Brýle jsou akceptovatelné.
Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den pane doktore,
rád bych se zeptal na zdravotní omezení, je mi 30 let, jsem aktivní sportovec a rád bych vyzkoušel třeba parašutismus nebo paragliding nebo časem třeba i ultralehké letadlo, ale jsem dva roky po myringoplastice - tympanoplastice wulstein 3 levého ucha, vše následkem výbuchu LPG, dnes vše zhojeno, slyším dobře, oční vada žádná, žádné dioptrie, žádné alergie, chřipku jsem měl někdy naposled v 18 letech, jinak zdravý. Může mě operace ucha nějak diskvalifikovat?

Předem děkuji za odpověď
Hezký den



Dobrý den,
pokud slyšíte dobře a nemáte závratě , potom Vaše operace pravděpodobně nebude překážkou v létání. K vydání Osvědčení zdravotní způsobilosti bude potřebná lékařská zpráva Vašeho otorinolaryngologa.
Srdečně zdraví David Melechovský

Hezký den pane doktore,
chtěl bych se zeptat, zda li pro vydání osvědčení první třídy může být překážkou nadváha (BMI 25,5). Děkuji za Vaši odpověď. Radek



Dobrý den, 
Vaše BMI patří 25 v mojí ordinaci k těm nejskvělejším. I když jste na hranici mírné nadváhy, pořád jste na tom lépe, než 75% mých pacientů, profesionálních pilotů. Takže hlavu vzhůru a hajdy pro první třídu.

Dnes již není v předpise požadavkem žádné omezení BMI. Obezita ale způsobuje mnoho závažných onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, spánková apnoe, cukrovka a mnoho dalších. Pokud pilot chce létat spokojeně až do vysokého věku, měl by se obezitě vyhýbat.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli můžu získat zdravotní způsobilost pro dopravního pilota, když mam malou nedomykavost chlopně. Děkuji



Dobrý den, 
piloti mohou mít drobné vady srdečních chlopní a neomezuje to jejich zdravotní způsobilost. Nutné je ultrazvukové vyšetření srdce kardiologem, které prokáže, že vada není závažná. 
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den, je nedostatečná funkce štítné žlázy, léčená pomocí hormonů každý den, překážkou pro prodloužení medical 1?



Dobrý den, 
nedostatečná funkce štítné žlázy správně léčená pomocí hormonů není překážkou pro vydání jakéhokoli medicalu. Povinností leteckého lékaře je zkontrolovat správnost léčby a vyžádat si zprávu ošetřujícího endokrinologa včetně laboratorních výsledků hladiny hormonů. Zprávu musí poslat ke kontrole letecko-lékařské inspekci Úřadu pro civilní letectví. Pokud by se ukázalo, že hladina hormonů není ve správném rozmezí, je tato komplikace obvykle dobře řešitelná úpravou léčby. Nepřijatelné jsou projevující se zdravotní obtíže spojené s nesprávně léčenou nebo neléčenou sníženou i zvýšenou funkcí štítné žlázy.

Srdečně zdraví
David Melechovský

Snažím se věnovat akrobacii. Co omezuje snášenlivost negativního přetížení? Jak se má správně dělat manévry proti ztrátě vědomí?



Odpověď:
Snášenlivost negativního přetížení je velmi omezená, protože je to podnět, se kterým se v běžném životě nelze setkat a tělo se mu neumí bránit téměř vůbec. Neumíme se mu bránit manévry ani technickými prostředky. Nejsou k tomu žádné pomůcky. Proto stíhači otáčí letadlo "na boudu" vždy tak, aby bojový manévr byl vždy proveden na pozitivním přetížení. -2 G znamenají, že pilot je pro ovládání letadala nepoužitelný. -4G vedou k bezvědomí. O příčině toho víme překvapivě málo. Pravděpodobně mozkové cévy chrání mozek před přeplněním krví tím, že se uzavřou. Zpomalí se extremně i srdeční práce. A to způsobí nedostatek kyslíku v mozku, tedy příčina je podobná, jako při hypoxii.
David Melechovský

Dobrý den, je překážkou pro létání kompletní blokáda pravého raménka Tawarova? Na EKG mi to bylo zjištěno, na dalším EKG mi zase řekli že je to spíše nekompetní blokáda...Mohu s tím mít časem problémy? Děkuji za odpověď.



Dobrý den, 
nekompletní blokáda pravého raménka Tawarova není nemoc a nemá vliv na Vaši zdravotní způsobilost.

U nově vzniklé nebo poprvé zjištěné kompletní blokády pravého raménka Tawarova je nutné ověřit, že její příčinou není skrytá nemoc srdce. Letecký lékař musí doporučit kardilogické vyšetření, které takovou srdeční nemoc vyloučí. Ve velké většině případů je ale kompletní blokády pravého raménka Tawarova neškodná a sama o sobě nemůže ovlivnit zdravotní způsobilost pilota. 
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobrý den, může být problém, když mám nekompletní blokádu pravého raménka Tawarova a chci si udělat pilotní výcvik? Zajímalo by mě, jak moc mě to může omezovat. Tento problém mi byl zjištěn nedavno, prý je to nejspíš vrozené, ale nijak závažné.



Dobrý den, 
nekompletní blokáda pravého raménka Tawarova není nemoc. Je to jen jakási pseudodiagnóza , která je definována charakteristickými změnami na EKG. Tyto změny pro Vás nepředstavují žádné zdravotní riziko. Proto tento nález nemá žádný vliv na získání Osvědčení zdravotní způsobilosti kterékoli třídy.
Srdečně zdraví David Melechovský

Dobry den,

Chtel bych se vas zeptat, jake jsou kriteria pro uspesne vydani medical class 1 nebo 2 po neurologicke strance.

Po skole bych rad udelal PPL, CPL a dale pokracoval :)

Kdyz jsem byl maly, mel sem pomerne velke tiky, skubani hlavou, mrkani, atd...

Momentalne jiz skoro presly, je mi 19 a nekdy nejaky pocit neco udelat mam, ale da se to bezproblemu zvladat. (Nikdy jsem zadne leky nebral a ani neberu

Dekuji za uprimnou odpoved, ad si nemusim delat planenadeje,ikdyz to byl muj detsky sen az doposud.



Dobrý den, 
neurologické požadavky jsou definovány v předpisech "Část-MED" a "Přijatelné způsoby průkazu a poradenský materiál k Části-MED". Oba tyto dokumenty najdete v Odkazech na mých webových stránkách. Podle Vašeho popisu není možné přesně určit příčinu Vašich obtíží. Pokud máte nějakou dokumentaci ze starších neurologických vyšetření, pošlete mi je. Rád to s Vámi budu konzultovat. 
Srdečně Vás zdraví
David Melechovský

Vážený pane doktore,
děkuji Vám za Vaše webové stránky leteckylekar.cz. Našel jsem zde odpovědi na mnohé otázky. Přesto bych se Vás chtěl zeptat na můj problém. Mám zájem o výcvik pilota ULL(A) a včera jsem absolvoval seznamovací let. Při startu a některých manévrech mi dvakrát dobře nebylo, ale myslím si, že se to zlepší. Také jste to naznačoval v jednom ze svých článku. Překvapilo mě však, že po přistání se mi trošičku točila hlava a tento stav přetrvává dodnes (cca 26 hod po letu). Může to mít skutečně spojitost s letem, který trval 20 minut ve výčce cca 250m nebo je to shoda náhod a problém může být jinde? Děkuji Vám za odpověď.



Dobrý den,

pokud jde o lidské zdraví, není nic nemožného. Vzpomínám si na svůj první transkontinentální let z Prahy do Hanoje. Podlaha se pode mnou vlnila ještě 3 dny. Pokud jste letěl sportovním letadlem poprvé, tak bych Vaše obtíže nehodnotil jako zdravotní problém, ale jen jako nezkušenost s neobvyklým prostředím letu. Téměř jistě se to bude s výcvikem zlepšovat.

Zdraví Vás
David Melechovský

Přistával jsem v podvečer s vlečnou proti slunci po celodenním vlekání. Udělalo se mi silně nevolno, po přistání to rychle odeznělo. Překvapil mě ten náhlý pocit na zvracení a motání hlavy. Je to nebezpečné?



Odpověď:
Ahoj,
zaznamenal jsem podobnou příhodu u nás v aeroklubu. Obtíže naprosto stejného druhu nastaly u mladého vlekaře, který přistával proti zapadajícímu slunci. Na stažený plyn se sluneční kotouč probleskoval mezi listy vrtule. Vlivem stroboskopického efektu a nízkých otáček motoru vlečné byla frekvence záblesků slunečního svitu přesně taková, jaká vyvolává jev zvaný Flicker vertigo.

Světelné záblesky o frekvenci 4 až 20 Hz mohou u človeka vyvolat pocit nas zvracení, zvracení, pocit úzkosti, vzácně i kolaps. Název Flicker vertigo znamená závrať ze záblesků a řadí se mezi letové iluze. Více ohroženi jsou piuloti vrtulníků , protože mají častěji listy rotoru mezi sebou a sluncem.

Podobné obtíže můžou vyvolat záblesky protisrážkového majáku přede mnou stojícího letadla, které bliká do mého kokpitu. Za letu se mohou zábesky protisrážkového majáku mého letadla odrážet od okolní oblačnosti do kabiny, proto se protisrážkový maják za letu v mraku vypíná.

Když záblesky ustanou, obtíže obvykle rychle mizí. Na tomto jevu je ale nebezpečná nevyzpytatelná reakce pilota na obtíže, případně prostorová dezorientace s nesprávným zásahem do řízení. Únava samozřejmě situaci zhoršuje.

Příčina jevu je nejasná a pravděpodobně jde o rezonanci světelných podnětů s vnitřní frekvencí, na které náš digiální mozek funguje. Prevence je snad jen vyhnout se přistání proti zapadajícímu slunci. Pokud obtíže nastanou , změňte otáčky motoru. Frekvence záblesků se tím pravděpodobně změní a dostane se z rozsahu nežádoucích frekvencí.
Zdraví
David

Dobrý den, pane doktore,
rád bych si udělal letecký průkaz na kluzák, mám ale nízký tlak a nevím jestli to není překážkou. Jsou v tomto nějaké limity?
Předem děkuji,
Erik (29 let)



Dobrý den, Eriku, 

nízký tepenný tlak může být velmi nebezpečný zdravotní problém v letadle. Pokud pilot v letadlo omdlí a zdratí vědomí, jeho život a život cestujících je bezprostředně ohrožen, stejně tak lidé a majetek v okolí. Lidé s příliš nízkým tlakem mají zvýšené riziko omdlení, například při psychické zátěži, při přetížení, při tepelné nepohodě a podobně.

Důležitou informací je , zda jste v minulosti již měl problém s omdlíváním, náhlou ztrátou vědomí, závratěmi při zěměn polohy a podobně.

Se svým problémem se rozhodně poraďte se svým leteckým lékařem. Měl by se Vás vyptat na Vaše obtíže v minulosti, změřit Vám tlak a případně provést podrobnější vyšetření oběhového systému, např. na nakloněné rovině.

Je velmi pravděpodobné, že s pokračujícím věkem potíže vymizí a tlak se normalizuje. Tento problém je typický pro mladé pacienty. Radím však opatrnost.

Srdečně zdraví
David Melechovvský